Princ Bajaja: Vzhled draka dnešní diváky pobaví, osud představitele prince tak veselý nebyl

Princ Bajaja: Vzhled draka dnešní diváky pobaví, osud představitele prince tak veselý nebyl
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Scénář k filmu napsal scenárista filmu Tři oříšky pro Popelku, ale v titulcích nesmělo být jméno zakázaného autora Františka Pavlíčka uvedeno. Místo něj tam byla jeho kolegyně Eva Košlerová. Režie se ujal Antonín Kachlík.

O pohádce

Pohádkovým hrdinou, kterému život vdechla už dávno spisovatelka Božena Němcová, je osiřelý princ, jenž během putování po světě naslouchá radám svého mluvícího koně. Když se mladík zamiluje do krásné princezny Slavěny, poradí mu kůň, aby se na královském dvoře vydával za němého zahradníka.

Stydlivý Bajaja nakonec podstoupí i hrůzostrašný a nebezpečný souboj s drakem, ale svou identitu neprozradí. A protože v pohádce musí být i nějaký ničema, tak si jeho vítězství nad drakem přivlastní Černý rytíř a donutí Slavěnu, aby to dosvědčila.

Hrdina, kterému se přezdívá Bajaja podle zvuků, které jako němý vydává, se osvědčí i ve všech následujících obtížných zkouškách. Drak sice v dnešní moderní době plné digitálních triků asi nikomu strach nenažene, ale i tak se tvůrcům podařilo v pohádce vytvořit mystickou atmosféru. Hodně tomu pomohlo natáčení v exteriérech v okolí Hrubé skály.

Zámek Hrubá Skála
Zámek Hrubá Skála | Zdroj: Marzper / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Princeznu Slavěnu si zahrála Magda Vášáryová a Bajaju Ivan Palúch (s hlasem Petra Štěpánka), pro české diváky méně známý herec, který měl v té době velkou šanci stát se hereckou hvězdou. Něco se však pokazilo…

Princ Bajaja nakonec lásku a štěstí našel, herec Ivan Palúch na tom byl úplně jinak. Ještě v roce 1969 jako jediný československý herec kráčel po červeném koberci na světovém filmovém festivalu v Cannes. Hned tři filmy, kde hrál, se toho roku na festivalu promítaly.

Závist nedala těm méně úspěšným spát, a tak když hercova bývalá manželka s jejich dcerou emigrovala do Rakouska, byla to přesně ta záminka, která stačila k tomu, aby přišel o pas a dostal zákaz točit.

Krátce po natočení pohádky Princ Bajaja se mu jednoduše život obrátil vzhůru nohama. Měl vůbec problémy sehnat práci a uvažoval o tom, že takový život ani nechce žít. Dceru neviděl od roku 1973, kdy mu ji manželka odvedla ze země. Když se potkali roce 1990, ani se s ní nedomluvil, protože uměla jen německy.

Na natáčení pohádky často vzpomínal. Už před natáčením věděl, že nebude mít kaskadéra. To mu nevadilo, ale potom došlo na šermířské scény s opravdovými zbraněmi. Držet v ruce 20 kg nebylo moc jednoduché, stejně jako se udržet na koni bez sedla. Navíc musel koně vést přesně a hřebec byl trochu nervózní ze všech těch světel kolem něj. Ale byl to jediný kůň, kterého filmaři sehnali a který se nevyplašil, když viděl draka. Arabský kůň, kterého měli pro natáčení původně, selhal hned, když draka zahlédl. Splašil se a utekl. Podobně se chovalo dalších 11 koní. Teprve potom našli vysloužilého cirkusáckého hřebce, který sice trochu zlobil, občas se vzpínal nebo si lehal na bok, ale s Bajajou na hřbetě dokázal drakovi vzdorovat.

Každý krk draka měl 12 metrů a 3 metry měřila jedna hlava. Proto není divu, že se koním do takové projížďky směrem k příšeře moc nechtělo.

Na zámku Hrubá Skála se točila hostina a rytířské klání, posléze i bitva s družinou Černého rytíře. Odjezd princezny Slavěny do dračí sluje byl realizován u hradu Valdštejn v místě, kde je most.

Pohádkou si zpříjemníte odpoledne 1. června na Primě.

Zdroje článku: