Seriály o současných zločincích jsou pro diváky velkým lákadlem, seriál Devadesátky trhal rekordy ve sledovanosti

Seriály o současných zločincích jsou pro diváky velkým lákadlem, seriál Devadesátky trhal rekordy ve sledovanosti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ivan Jonák byl nevzhledný a nesympatický člověk, který měl jednu velice užitečnou vlastnost. Dokázal se velice rychle přizpůsobit změnám ve společnosti. Měl se dobře za komunistů, ale teprve po revoluci popustil uzdu své výstřednosti a rozhodl se, že bude slavným.

To se mu podařilo a možná, že až tolik věhlasu ani neplánoval získat. Seriál Devadesátky udělal z Jonáka nesmrtelnou postavu české historie. Seriál divákům připomněl „mafiána“ a bývalého majitele slavného Discolandu Silvie v období, kdy si ještě užíval svobody a „podnikal“. Bezstarostný život mu skončil v roce 1994, kdy si objednal vraždu manželky.

Opilý úspěchem zřejmě věřil, že má vše dobře promyšlené – než by manželčin podíl v Discolandu koupil, zvolil jednodušší řešení a zbavil se jí. To se mu však moc nevyplatilo a soud mu za nájemnou vraždu vyměřil 18 let za mřížemi.

V seriálu Devadesátky se role mafiána ujal Michal Novotný a diváci byli u vytržení, jak moc se podobal Jonákovi. Podoba to byla až neuvěřitelná a herec svou roli zvládl bravurně. Seriálu dodal pořádnou dávku temnoty.

Seriál Devadesátky byl dlouho diváky očekávaný, a to kvůli oblibě seriálu Případy 1. oddělení, který si udržoval ve všech sériích sledovanost 1,5 až 1,8 milionů diváků. Příběhy vzešly z pera bývalého kriminalisty Josefa Mareše.

K osobě Ivana Jonáka

Jonák po propuštění z vězení
Jonák po propuštění z vězení | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Ve filmu Pumpaři od Zlaté podkovy říká jeden z aktérů: „Žrát můžeš, ale nesmíš přitom mlaskat!" Tím se majitel Discolandu nehodlal řídit. Působilo to tak, že bohatství hromadil hlavně proto, aby ho okázale mohl předvádět. K jeho image patřil účes „na Jágra“, luxusní vozy, bílý oblek a robustními zlatými prsteny nazdobené ruce.

Ale ani množství vlivných osobností, se kterými se tak rád fotil, ho před basou nezachránilo. Z 18 let si odseděl 13. Zcela evidentně ve vězení vzpomínal na své nejúspěšnější roky a rozhodl se podělit se o ně v knihách. Z původní plánované série tří knih napsal jednu, která vyšla až po jeho smrti. Je plná bizardních příběhů, které se snad ani nemohly stát. I když...

Zbohatlík se zřejmě inspiroval kolumbijským narkobaronem Escobarem a pořídil si netradiční domácí mazlíčky. Měl medvěda Míšu. S tím běhal po Stromovce. Hýčkal si i krokodýla.

Režisér Vít Olmer obsadil podnikatele do jednoho ze svých filmů (Nahota na prodej), kde si Jonák zahrál vlastně sám sebe. Moc si to užil. Olmer tvrdil, že žádný herec by mafiána tak přesvědčivě nezahrál.

Seriál Devadesátky (6 epizod) je v iVysílání České televize.

Zdroje článku: