Zajímavosti z natáčení seriálu Devadesátky: Kdo musel kvůli roli zhubnout a která známá budova musela podstoupit úpravy?

Zajímavosti z natáčení seriálu Devadesátky: Kdo musel kvůli roli zhubnout a která známá budova musela podstoupit úpravy?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Letošní minisérie Devadesátky přinesla řadu chvalných a obdivných recenzí, které se podivují, jak moc přesně a poutavě jsou v seriálu kriminální případy vykresleny. Natáčení samozřejmě nebylo jednoduché a vyžádalo si spoustu námahy a nepříjemného vzpomínání. Co zajímavého se během něj ale stalo?

Někteří herci spolu nepracovali poprvé, jiní se teprve seznamují s kamerou

Seriál je kromě přesného popisu svobodné a uvolněné atmosféry a zároveň vzrůstající kriminality 90. let také prequelem k oblíbenému krimi seriálu Případy 1. oddělení. Stojí za ním proto stejní tvůrci, ale v rolích se objevují úplně noví herci.

Ne pro všechny byla však vzájemná spolupráce novinkou. Vasil Fridrich a Martin Finger, kteří v seriálu hrají policejní kolegy, se v podobných rolích v kriminálce sešli již u natáčení filmu Metanol (2018). V tom se dokonce mihl i Kryštof Bartoš, který v Devadesátkách hraje začínajícího policistu.

Martin Finger má dokonce herecké zkušenosti také s Ondřejem Sokolem, se kterým v seriálu ztvárnili dynamické duo. Setkali se spolu totiž už při natáčení Sokolova režijního debutu Krásno (2014). Společně dokonce pracovali i na scénáři. Navíc jsou to spolužáci z DAMU, kolegové z Činoherního klubu a dlouholetí přátelé.

Přestože natáčení tedy bylo pro mnohé známou zkušeností, našli by se i úplní nováčci. Herec Kryštof Bartoš, který ztvárnil vyšetřovatele Tomáše Kozáka, kterého v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý, totiž s kamerou příliš mnoho zkušeností neměl. Je poměrně obsazovaným divadelním hercem, ale na televizní obrazovky se dostává až nyní.

Sám ale v rozhovoru pro Žena-in přiznává, že by si na tuto zkušenost nemohl přát lepší partu. Od zkušenějších kolegů, jako jsou právě Ondřej Sokol nebo Martin Finger, se toho prý hodně přiučil a i samotná role mu přinesla spoustu nových zkušeností.

Ani přípravu na natáčení neměl oproti ostatním vůbec snadnou. Kvůli roli prý musel zhubnout okolo pěti až šesti kilo.

„Můj Tomáš Kozák je hubený mladý kluk, ne svalnatý borec, kterého v Případech 1. oddělení ztělesnil Ondra Vetchý. A kamera umí být kámoš, ale někdy taky pěkná potvora, která vám opticky pár kil přidá. Naštěstí mám rychlý metabolismus a s hubnutím nemám problém, stačilo chvíli jíst místo smažáků saláty a nepít pivo, což mi jen prospělo,“ popsal svou přípravu třicetiletý herec.

Herec si prý také pečlivě prostudoval případy, které seriál popisuje, a také zhlédl Případy 1. oddělení, aby pochopil, jak se jeho postava chová. Od staršího představitele své postavy Ondřeje Vetchého však dostal zajímavou radu.

„Před natáčením jsme se náhodou potkali a já se Ondřeje Vetchého ptal, jestli by pro mě měl nějakou radu. On se tak usmál a pak mi odpověděl: ‚Hele, mladej, hlavně ho nehraj jako já. Protože to nedáš. A stejně by to vypadalo blbě.‘ Tak jsem ho poslechl. Věřím, že jsem udělal dobře,“ svěřil se Kryštof s tím, proč se nesnažil napodobovat hercova gesta. A vypadá to, že skutečně dobře udělal.

Discoland Sylvie opět ve své původní podobě

Známý Discoland Sylvie, který byl za své doby opředen mnoha temnými tajemstvími, se za těch pár let od jeho zavření výrazně změnil. Dříve měl oranžovou fasádu, dnes je však přemalován na bílo, a tak ho v této barvě filmaři ponechali i v seriálu.

Nicméně se jim uvnitř podařilo najít autentické části, které byly v 90. letech pověšeny na fasádě. Snažili se tedy napodobit původní vzhled exteriéru alespoň nainstalováním těchto prvků. Upravená venkovní výzdoba zůstala po dohodě s majiteli i po natáčení zachována.

Vnitřní prostory už však příliš zachovalé nebyly, takže se kvůli jejich špatnému stavu pro natáčení musel najít náhradní interiér.

Pár chybiček se vloudilo i do bezchybného scénáře

Scénář je vyzdvihován vyšetřovateli i filmovými kritiky za jeho přesnost. Je to tím, že na něm pracoval jeden z vyšetřovatelů, který se těmito případy v jejich době sám zabýval. Společně se scenáristou Matějem Podzimkem scénář totiž napsal vyšetřovatel Josef Mareš a cenné rady předával také hercům.

„Kdykoliv byl na natáčení přítomný scenárista Josef Mareš, který mnohé z těch případů sám vyšetřoval, tahali jsme z něj nejrůznější detaily. A že jich bylo,“ uvedl Ondřej Sokol pro Deník.cz.

Scénář i režie jsou podle jeho slov naprosto bezchybné. To ale není tak úplně pravda. Pár chybiček by se totiž v seriálu našlo, ačkoliv jde o opravdové drobnosti.

První dvě chyby se objevují na automobilech zobrazených v seriálu. Na státních poznávacích značkách vozidel se totiž vyskytují pouze červené nálepky technické kontroly, jak je tomu dnes. Zelené nálepky měření emisí byly však zrušeny až v roce 2015. 

Dále má Škoda Forman, kterou používají kriminalisté Tůma (Ondřej Sokol) a Plíšek (Martin Finger), poznávací značku AKD 03-60. Tato série se ovšem přidělovala až v roce 1999. 

Hned v první epizodě se najde další dobová nepřesnost. Když Ivana Kozáková (Patricie Pagáčová) kouká z balkonu, o patro výše je na balkoně vidět krabice od moderního vysavače iRobot. Scéna se má odehrávat 21. listopadu 1993, kdy se lidem o robotických vysavačích ještě ani nesnilo.

Zajímavé náhody a zážitky

Ondřej Sokol kvůli své roli během seriálu vykouřil na záběrech 32 cigaret.

Jeden z komparzistů, který si v seriálu zahrál řadového policistu, v minulosti seděl ve vězení s Ivanem Jonákem.

Premiéru úvodního dílu sledovalo 1,9 milionu diváků starších 15 let, druhá epizoda se dočkala dokonce přes 2 milionů diváků.

První tři epizody seriálu byly poprvé uvedeny už v září 2021 na Mezinárodním seriálovém festivalu Serial Killer.