Štěpánka Fingerhutová: Mladá herečka z Devadesátek má na kontě už pořádnou řádku rolí. Co říká na roli prostitutky?

Štěpánka Fingerhutová: Mladá herečka z Devadesátek má na kontě už pořádnou řádku rolí. Co říká na roli prostitutky?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
25letá herečka Štěpánka Fingerhutová v poslední době zazářila v novém seriálu Devadesátky, kde si zahrála prostitutku Janu. Natáčení bylo tedy rozhodně zajímavé, ať už díky kulisám nebo hereckým kolegům. Jak herečka natáčení zvládala? A odkud ji ještě můžete znát?

Herečkou už na střední

Když se podíváte na Štěpánčinu filmografii, od pohledu musíte uznat, že není žádným hereckým nováčkem. Studovala na osmiletém gymnáziu, které nakonec nedostudovala, ale jelikož se jí podařilo složit přijímací zkoušky na Pražskou konzervatoř, v roce 2015 odmaturovala. Svou první roli si zahrála už v 16 letech ve studentském filmu Svlíkání (2012). Ten byl dokonce v roce 2013 nominován na cenu Magnesia za nejlepší studentský film.

Poté už se jí nabídky na role jen hrnuly, a přestože za sebou má jen střední školu, zkušeností už má více než většina jejích hereckých vrstevníků. Pravidelně se objevuje ve známých a oceňovaných filmech a seriálech a vyzkoušela si už i spolupráci se zahraničními filmaři. Mezi její nejznámější filmové role patří psychologické drama Hany (2014), životopisný film Masaryk (2016), zahraniční drama Úkryt v Zoo (2017) nebo komedie Bajkeři (2017). Zahrála si také v seriálech Lynč, Modrý kód, Anatomie života nebo Ordinace v růžové zahradě. A její poslední rolí se samozřejmě stala již zmíněná prostitutka Jana v kladně hodnoceném krimi seriálu z prostředí 90. let s názvem Devadesátky.

Už dva roky má stálé angažmá v Divadle v Dlouhé, kde si práci nemůže vynachválit. V současnosti tam hraje například v inscenacích Mistr a Markétka nebo Romeo, Julie a tma. Poměrně intenzivně se věnuje také dabingu a rozhlasové tvorbě. 

Natáčení Devadesátek

Devadesátky sklízí pochvalné a nadšené ohlasy ze všech stran, ať už od diváků, kteří mají dobu stále v živé paměti, tak od filmových kritiků, které nadchlo i zpracování seriálu.

Štěpánce taková role rozhodně pomohla k tomu, aby se dostala k ještě širšímu publiku a natáčení si jen vychvalovala. S režisérem Peterem Bebjakem se jí prý pracovalo opravdu dobře a nemohla se dočkat až se s ním pozná.

„Dělat s režisérem Peterem Bebjakem pro mě byla velká čest. Moc se mi líbil i jeho třídílný seriál Herec, kde všichni hráli výborně. Takže setkat se s ním byl splněný sen. Na place jsem se cítila dobře, vládla velká pohoda. Za tu roli jsem moc vděčná, seriál patří k vysoce hodnoceným, něco takového jsem potřebovala,“ prozradila o seriálu pro Novinky.cz.

Kromě pohody se dobovými kulisami nesla také nostalgická atmosféra 90. let. Přestože se v devadesátkách herečka teprve narodila, některé vzpomínky na toto legendární desetiletí v ní stále zůstaly.

„Jsem ročník 1996 a nějaké záblesky z té doby mám. Jak jsem se ocitla na place při natáčení, tak to na mě hodilo velkou nostalgii. Když jsem na sobě měla dobové šaty, viděla jsem najednou mámu. Je to zvláštní, ale ta vůně devadesátek ve mně zůstala, kluci v rolích vyšetřovatelů museli pořád kouřit – a to je myslím pro devadesátky typické.“

Role prostitutky Jany byla pro Štěpánku rozhodně odvážným krokem. Přestože by se k takové práci nikdy neodhodlala, role Jany se jí líbila a přiznala, že jí nakonec dokázala porozumět a pochopit její chování.

„Líbilo se mi, že Jana není ve scénáři napsaná jako přidrzlá, vychlastaná prostitutka, ale jako normální holka, co si chce vydělat, dodělat školu a najít si normálního chlapa. Touží po tom, aby se i ten kriminalista Kozák, s nímž spolupracovala, na ni díval jako na normální holku. Vlastně jí rozumím, ale tuhle práci bych dělat nemohla.“

Díky své roli si zahrála i na některých neobvyklých místech. Přestože do Jonákova doupěte v Discolandu se Sylvie nepodívala,vyzkoušela si něco podobného v prostředí jiného pražského klubu.

 „V Discolandu jsme vůbec netočili. Bordel Kleopatra se točil v Praze na Hájích v jednom klubu. Přesto to byl bizarní zážitek, podívat se do takového prostředí,“ přiznala pro Super.cz.

Feminismus a téma sexuálního násilí jí není cizí

Štěpánka se zajímá o feminismus a kvůli bezpráví, které ženy zažívají v každodenním životě se proti domácímu násilí a sexuálnímu obtěžování snaží pomáhat pomocí organizace Bez trestu. Spolupracuje v ní s advokátkou Lucií Hrdou, která má organizaci na starosti a je pro mladou herečku velkou inspirací. Organizace prosazuje férové tresty pro agresory a nabízí pomoc obětem těchto násilných činů.

Herečka nyní šťastně žije se svým slovenským přítelem Matejem, který pracuje jako kardiolog. Brzy by měl také vyjít nový film indián, ve kterém si Štěpánka zahraje po boku Karla Rodena nebo Vicy Kerekes. Určitě ji tedy zase brzy někde spatříme.

Zdroje článku: