Seriál Kukačky: Seriál se táhl a potenciál, který se přímo nabízel, se přitom nevyčerpal

Seriál Kukačky: Seriál se táhl a potenciál, který se přímo nabízel, se přitom nevyčerpal
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když už emoce, tak proč ne rovnou pořádný nášup? Dlouhé pohledy do očí, táhlé scény, ovšem stále stejné a stále dokola. Potenciál se nabízel, podnětů pro emoční situace mohlo být víc a seriál mohl dostat ještě další rozměr.

Olga a její nekonečno lásky

Olžiny psí oči a její věta „Udělám kafe.“ nás diváky utvrzovaly v přesvědčení, že Olga je ztělesněním nekonečna lásky. Je ovšem vůbec možné milovat stále všechny a za jakýchkoliv podmínek? Zřejmě se pouze trpně snažila o soužití s Davidem, protože v samém závěru přiznala, že by proti jeho odchodu nic neměla. Málokdo by dokázal žít v klidu, míru a lásce s člověkem, který způsobil trable, které se už nikdy nedají vymazat.

Jejich strůjce navíc žije v její domácnosti, využívá její péči a má pocit, že už se omluvil dost. Není mu stydno a nemá potřebu jít z cesty lidem, kterým tak ublížil. Na Olgu samotnou jako na zraněnou matku nepomyslel nikdy. Je vůbec možné vyrovnat se s tak stresující situací, když je Olga v každodenním kontaktu s Davidem? Ačkoliv je seriál o emocích, David zde těžce postrádá jakoukoliv empatii. Soužití s Davidem pro ni muselo být jako sypání soli do rány. Zranění se nehojí, stále mokvá, řeže a bolí. Hloubka tohoto zásadního vztahu bohužel unikla.

Karel dokázal Davidovi odpustit během krátké doby
Karel dokázal Davidovi odpustit během krátké doby. | Zdroj: Miroslav Kučera / © Česká televize

Kája Holec I.

Olze zemřel malý Kája, není to nijak dlouho, přesto se o něm nemluví. Zůstal zapomenut, občas jen letmá věta, žádné vzpomínky. Na emoční seriál opravdu málo. Vypadá to, že jediný, který si osud svého synovce vzal k srdci, byl nakonec hříšný David. Způsobil kvůli malému Kájovi oběma rodinám neštěstí, přitom rodiče samotní Káju prakticky ani nezmíní. Žádná matka nemůže své dítě vytěsnit ze své mysli tak, aby na něj nikdy nevzpomněla a nemluvila o něm. Ztvárnění Olžiných emocí zasažených bleskovými vzpomínkami na Káju mohly opravdu v Kukačkách excelovat.

Další ztracené emoce

Role Terezy mohla být také ještě emotivnější. Pokud by se jí v průběhu seriálu narodilo druhé dítě, bylo by zajímavé sledovat rozpolcenou osobnost, která bojuje se svými pocity a svádí těžký boj při srovnávání Jakuba a druhého dítěte. Jakub jako vymodlený jedináček je Terezou neochvějně milován, ale jak by s její psychikou zacloumala tato situace?

Ty nejsi moje máma!

Kukačky by určitě nabraly grády, kdyby jeden z vyměněných kluků dal najevo nevoli vyrůstat ve „své“ rodině. Situaci, kdy se dítě ostře vymezí vůči partnerovi jednoho ze rodičů a odmítne jakkoliv akceptovat jeho výchovné opatření, určitě zná hodně diváků. Zde ostrý protest u Tomáše ani Jakuba nikdy nezazněl a ani jeden z nich nevyjádřil touhu jít za „svojí mámou a svým tátou“. Řešení takové situace mohlo přinést další pozitivní emoční body Kukačkám, které tak navíc také mohly poskytnout určitý návod rodičům dětí, kteří se sami dostali do obdobné situace.

Zdroj článku:
  • Autorský text