Hospoda: Technické chyby v kultovním seriálu

Hospoda: Technické chyby v kultovním seriálu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I v takovém klenotu, jakým je právě seriál Hospoda, si lze všimnout drobností, které v záběru rozhodně být neměly. Od mikrofonu nad herci po snubní prsten na ruce svobodné postavy.

Seriál Hospoda je i více než 25 let po svém vzniku stálicí české televizní zábavy. Díky skvělé režii, promyšlenému scénáři a hvězdnému hereckému obsazení si velice rychle získal srdce diváků. Je možná až rouhání hledat v seriálu s takovým přesahem chyby, ale nedá nám to. Pokud se totiž na seriál pozorně díváte již po několikáté, všimnete si drobností, které vám napoprvé (nebo i napodruhé, napotřetí) unikly. A jakmile je jednou spatříte, již je není možné nevidět.

Seriál hospoda byl režírován skutečně fenomenálním režisérem, takže chyb, kdy v záběru vidíte něco, co by tam být nemělo, je opravdu poskrovnu. Pár se jich však najde vždy:

Mikrofon v záběru: Mikrofon se v záběru objeví v průběhu seriálu hned několikrát: Dvakrát je viditelný již v prvním díle, nejdéle je viditelný ve druhé sérii hned z počátku epizody Hazard. Kromě často viditelného mikrofonu se občas v záběru objeví i kamera, v díle Léčitel dokonce i s kameramanem. Konkrétně se jedná o scénu, kdy Kachna hovoří s Práškem po Babulově odchodu na toaletu.

Mizející stín: Určitě si vzpomínáte na díl, kdy se osazenstvo Hospody rozhodne oslavit v létě Vánoce. V jednom záběru, kdy je kuchař Kachna převlečený za Ježíška, vrhá na výčepního Jardu Duška stín. Přijde střih, postavy se nepohnou, ale stín zmizí

Kouzelné buřty: V 18. díle první série dostane speditér Václav Novák buřty, které jsou ovšem kouzelné. Přesto, že hned jeden rozřízne, buřt záhadně sroste a je zase celý. Mění se i množství hořčice, které k buřtům má.

Magická láhev slivovice: Podobně kouzelnými vlastnostmi disponuje i láhev se slivovicí, ze které nalévá Dušek Marku Ebenovi v díle Umělec. V jednom záběru je téměř prázdná, poté opět plná a pak zase poloprázdná.

Papírové stěny: Přesto, že Hospoda vypadala skutečně, seriál se natáčel v barrandovských ateliérech. To, že se jedná o kulisy, lze v seriálu jasně vidět, a to hned několikrát. Například v díle Bezdomovec, když za sebou při odchodu Joska s Kachnou zavírají dveře, se pohne celá stěna. Stěny se třepotají i v momentě, kdy se v díle Vetřelci snaží Václav Novák vyrazit dveře toalety.

Nový hrnec: Ze začátku dílu Zloděj, kdy kuchař Kachna říká Duškovi, že mu zloděj snědl celý zbytek guláše, konkrétně asi 7 porcí, je záběr na hrnec. V onom hrnci údajně guláš byl, zvláštní však je, že i po přípravě guláše se na něm udržel štítek z výroby s cenovkou 1 165,- Kč. 

Snubní prsten na ruce svobodného muže: Přesto, že herec Václav Knop byl v době natáčení seriálu Hospoda již ženatý se svou první ženou, jeho postava, domácí Jonáš, si mohl o nějaké partnerce, a natož manželce, nechat jen zdát. I tak je však na jeho ruce v závěrečné scéně dílu Vetřelci patrný snubní prsten.

Automatické dveře: Kachna má buď v kuchyni schovaného pomocníka, nebo jsou dveře na fotobuňku. Jak jinak byste chtěli vysvětlit, že když v díle Dědci přináší jídlo, otevřou se mu samy dveře.

Putující zapalovač: V jednom z posledních dílů, konkrétně ve 22. díle 2. série s názvem Den poté, si asi v 6. minutě Vašek Novák zapálí cigaretu a zapalovač si odloží na krabičku. O dva záběry později mu zapalovač leží vedle ní. 

Už můžu?: V díle Klientka si můžete povšimnout doktora Práška, jak stojí nahoře na schodech a čeká na pokyn, aby se vydal dolů. Je to v momentě, kdy Zatloukalova klientka odchází. Prášek se vydá směrem dolů až ve chvíli, kdy na něj pořádně zamíří kamera.

Kromě zmíněných chyb ale najdeme v seriálu i nespočet vtipných scén.
Kromě zmíněných chyb ale najdeme v seriálu i nespočet vtipných scén. | Zdroj: Archiv TV Nova

To bylo jen několik drobných chyb, které se do seriálu vloudily. Příště si posvítíme na logické nesrovnalosti, které se v průběhu 52 epizod vyskytly. Jak je to například s Kachnovou modrou knížkou a je možné, že by elektrikář nepoznal nulák?

Zdroje článku: