Nedávno zesnulý James Redford, dokumentarista a syn oscarového herce, založil produkční společnost a charitativní nadaci

Nedávno zesnulý James Redford, dokumentarista a syn oscarového herce, založil produkční společnost a charitativní nadaci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po dvou úspěšných transplantacích sám založil organizaci bojující proti rakovině. Nemoc ho ale nakonec dohnala. Zemřel 17. října, informovala o tom jeho manželka Kyle prostřednictvím Twitteru.

David James Redford byl třetím ze čtyř dětí herce Roberta Redforda a jeho ženy Loly Van Wagenen. Jamie se rozhodl kráčet v otcových šlépějích a vystudoval kreativní psaní a film na univerzitě Colorado-Boulder. 

V roce 2005 společně s otcem založili The Redford Centre, prostřednictvím něhož produkovali filmy s tématikou ekologie a klimatických změn. On sám jako předseda napsal, režíroval a produkoval více než tucet dokumentů, včetně oceňovaného Toxiny kolem nás, který se zabývá toxickými látkami napuštěnými v nábytku.

Posledních 30 trpěl James primární sklerotizující cholangitidou. Již v roce 1993 byl donucen podstoupit transplantaci jater, později následovala další. Operace byly provedeny úspěšně a on založil nadaci James Redford Institute for Transplant Awareness, která měla rozšiřovat povědomí o podobných zákrocích a pomáhat tak budoucím pacientům. Tato zkušenost ho také inspirovala k natočení dokumentu The Kindness of Strangers, hovořící právě o dárcích orgánů. 

V listopadu 2019 mu byla diagnostikována rakovina jater. Odešel o necelý rok později, poklidně ve svém domě v Kalifornii. S ženou Kyle spolu byli 32 let a společně vychovali dvě děti Dylana a Lenu, které se nyní také věnují herectví. I o nich se Kyle zmiňovala ve svém příspěvku na Twitteru. „Jamie dnes zemřel. Máme zlomená srdce. Žil krásný život a byl velmi milován. Bude nám hrozně scházet. Jsem nesmírně vděčná za naše dvě děti, nevím, co bychom v posledních dvou letech dělali bez nich.”

Ke zdrcující zprávě se vyjádřil také jeho otec. „Smutek je neúnosný, když ztratíte dítě. Jamie byl milovaný syn, otec, manžel. Jeho odkaz bude žít skrze jeho děti, umění, filmování a vášeň, kterou měl pro zábavní průmysl.”