Román pro pokročilé: Tady šlápl Marek Vašut úplně vedle

Román pro pokročilé: Tady šlápl Marek Vašut úplně vedle
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herec Marek Vašut nebere každý štěk, aby měl práci, ale s filmem Román pro pokročilé, jehož součástí se odmítl stát Ondřej Vetchý, neměl nejšťastnější ruku. Naposled se mu to stalo, když vzal roli burana v seriálu Druhý dech, ale tam byl alespoň k smíchu.

Román pro pokročilé se už při zrození rozhodl parazitovat na úspěchu filmu Román pro ženy. Podobný název a stejný herec v jedné z hlavních rolí je však to jediné, co filmy spojuje. Na rozdíl od Filipa Renče, režisérka Zita Marinovová nenašla způsob, jak divákům připravit zajímavou podívanou.

Ještě smutnější je, že režisérka svým druhým filmem z části vykradla svůj debut – film Sezn@mka. Film je ale nudný i pro ty, co první film neviděli, a tak jediný důvod, proč se mu herci jako Vašut, Čvančarová, Etzler a Hybnerová upsali, je možná hezké prostředí, kde se natáčelo.

Pokud si přece jen chcete večer u televize zdřímnout, u filmu Román pro pokročilé to poslední červnový večer s klidným svědomím udělejte. O nic nepřijdete.

Vašut a Čvančarová
Vašut a Čvančarová | Zdroj: Bohemia MP / TV Nova

Marek Vašut je i v letech docela švihák, ale to nestačilo. Ve filmu jako Rudolf neprožívá šťastné období. Když ho manželka po rozvodu nechala bez střechy nad hlavou, a navíc přišel o práci, nezbylo mu nic jiného, než se odebrat za bratrem Arnoštem (Etzler) do horského hotelu v lyžařském středisku, který mu z poloviny patří.

Tam oba bratři hospodaří tak, že by jim hotel banka už dávno vzala, ale pro ně je podstatné štvát sousedku, která na rozdíl od nich bere podnikání vážně.

A samozřejmě se nabízí strašně originální zápletka, kdy se šedesátník a čtyřicátnice seznámí a vůbec neví, že jsou nenávidění sousedé. Už tak nepravděpodobný příběh graduje do velkého odhalení.

Ani dobří herci se špatným režijním vedením a nesmyslným scénářem neudělají zázraky. Dvojice bratrů je spíš k politování, vtípky trapné a ani Jitka Čvančarová se moc nevyznamenala.

Vanda Hybnerová, jako bývalá Rudolfova manželka, z toho vyšla o něco lépe. Nedostala tolik prostoru, aby se stihla ztrapnit. Vcelku je to jediná sympatická postava z celého filmu. Ostatní „herci" dělali jen větší či menší křoví. Od modelky Myslivcové ani nikdo herecký zážitek nečekal, protekční chlapec Vincent Navrátil také neohromil a Berenika Kohoutová je stejně zapomenutelná jako celý film.

Pokud měl film sloužit jako reklama na hotel v Poděbradech, kde se natáčelo, možná by kvalitní dokument odvedl lepší práci.

K vidění 30. 6. večer na Nově.

Zdroje článku: