Promlčeno: V thrilleru s Karlem Rodenem a Barborou Bočkovou si zahrála i pistole Jamese Bonda

Promlčeno: V thrilleru s Karlem Rodenem a Barborou Bočkovou si zahrála i pistole Jamese Bonda
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér Robert Sedláček svůj film inzeruje jako thriller plný záhad, tajemství, velkých emocí a překvapivého rozuzlení. Karel Roden v hlavní roli odkrývá dávný a téměř zapomenutý zločin. Film dokonce získal několik ocenění na zahraničních filmových festivalech, a to ještě před českou premiérou.

Radek (Karel Roden) se po téměř dvaceti letech nečekaně vrací do svého rodného města, aby zde nalezl jistou mladou ženu a jednou provždy se vyrovnal se svou minulostí. V pátrání po neznámé ženě mu pomáhá Eva (Barbora Bočková), ambiciózní rozhlasová moderátorka, která jeho příběh dostane do své živě vysílané noční show. Chtěla mít ve vysílání senzační událost, ale k jejímu zděšení a ke zděšení všech posluchačů začne na povrch vyplouvat něco, s čím nikdo nepočítal. Svůj plán připravoval Radek několik let a během jeho vyprávění je do pochmurného příběhu vtažena nejen ona sama, ale i pražská kriminálka a další aktéři dlouho zapomenutých událostí.

Začíná napínavý boj o čas a spravedlnost. Opravdu už je vše nenávratně promlčeno?

Důležitým tématem je možnost promlčení těžkých zločinů, a to včetně vraždy. V Česku lze promlčet vraždu již po 15 letech.

Je hrozné, že i když se na pachatele později přijde, sám se třeba i přizná, nelze ho už potrestat. To si ani nechci představovat, že by se mě osobně týkalo,

říká k problematice Karel Roden.

 Scénář filmu jsem přečetl jedním dechem,

dodává Roden.

Zajímavosti, které jinde nenajdete

  • Karel Roden se velkou mírou podílel na scénáři, a to především na scénách s hlavním hrdinou Radkem, kterého sám hraje. Některé pasáže si i sám po konzultaci s režisérem přepsal, v některých částech improvizoval.
  • Na přání Roberta Sedláčka prošla Barbora Bočková vizuální proměnou. Z přírodní blondýny se stala platinová. Barbora se změnou neváhala, a i když byl nový vzhled domluven jen pro dobu natáčení, účes se jí zalíbil a nosí ho dodnes.
  • Advokát Kříž v podání Igora Bareše má ze své kanceláře krásný výhled na rozsvícený Pražský hrad. Hrad každý den zhasíná v jednu hodinu ráno. Film se natáčel hlavně v nočních hodinách a bylo nutné nechat svítit hrad déle. Produkce filmu musela kontaktovat kancelář Pražského hradu, aby Hradčany svítily i přes svou pracovní dobu.
  • V pravém thrilleru nesmí chybět zbraně. I tady Igor Bareš v ruce jednu drží, a to konkrétně pistoli Walther P99, která patřila Jamesi Bondovi ve filmech Jeden svět nestačí a Zítřek nikdy neumírá, kde ji držel Pierce Brosnan. Jedná se o originál zakoupený před čtyřmi lety v Los Angeles a přivezený do Čech. V tuto dobu je součástí soukromé sbírky.
  • Natáčení filmu bylo jednou odloženo, a to pouhých 48 hodin před první klapkou. V tu chvíli vláda vyhlásila první lockdown.
  • Premiéra byla kvůli Covidu-19 odložena dvakrát.
  • Na natáčení se potkal Karel Roden se svým švagrem Ernestem Čekanem.
  • Během natáčení se ke Karlu Rodenovi chtěl probojovat fanoušek, který za ním běžel s taškou. Ochranka ho zadržela, nakonec se ale dozvěděla, že jde o láhev alkoholu, kterou chtěl fanoušek Karlu Rodenovi darovat. K předání nakonec došlo, Karel Roden si během natáčení s fanouškem popovídal a ukázal mu své zázemí.
  • Herečka Julie Šurková, která ve filmu hraje asistentku Barbory Bočkové, má s promlčením trestných činů osobní zkušenost. Její otec záhadně zmizel před 15 lety a dosud se nepodařilo zjistit, co se s ním stalo. Za pět let bude případ promlčen. Podle Šurkové nezmizel z vlastního rozhodnutí. Mohl se tehdy údajně dostat do konfliktu kvůli hospodě a nočnímu klubu, které vlastnil.
  • Pro film bylo nutné vytvořit 2,9 milionů eur ve falešných, ale důvěryhodných bankovkách. Po natáčení vzali členové produkce peníze v batohu s sebou do restaurace, kde batoh i s celým jeho obsahem zapomněli.
  • Obsluha produkci hned po nalezení zavadla kontaktovala. Naštěstí se nedívala dovnitř, jinak by pravděpodobně produkci nekontaktovala restaurace, ale policie.
  • Barbora Bočková coby ambiciózní rozhlasová moderátorka, která právě vysílá nejsilnější kauzu své kariéry, natáčela většinu času v prostorách Českého rozhlasu na pražských Vinohradech.

Co možná nevíte o promlčecí lhůtě trestných činů

V rámci české legislativy funguje takzvaná promlčecí lhůta, která stanovuje to, za jak dlouho přestane být trestný čin postihnutelný. U vraždy bývala v Česku promlčecí doba 20 let. V roce 2020 proběhla novela zákona, která lhůtu upravila na 15. Pouze v případě zvláště krutých vražd je to 30 let. Vraždy, ke kterým ovšem došlo před touto novelou, jsou promlčeny podle původní lhůty, tedy 20 let.

Já vůbec nechápu, proč se tresty promlčují. Když něco udělám, tak musím být potrestaný. Je jedno, kolik mi je, prostě jsem to udělala a musím nést následky,

uvedla Barbora Bočková.

Vražda by promlčená být neměla. Když vám někdo zmizí ze života a vy nevíte, co s tím člověkem je, tak to je podle mě naprosto ubíjející. Ani si to nedokážu představit,

dodala Denisa Barešová.

Češi se k institutu promlčení staví velmi negativně. Pravděpodobně neexistuje jiný zákon, ke kterému by veřejnost zaujímala tak jednoznačný postoj. Vadí jim především u vražd a znásilnění. Striktnější jsou v této oblasti ženy.

K vidění 23.07. 2023 20:15 na Primě.

Zdroje článku:
  • Press kit Bontonfilm,
  • Autorský text