Příběh malinkatého ďábla aneb nezapomenutelné role Romana Skamene

Příběh malinkatého ďábla aneb nezapomenutelné role Romana Skamene
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když má herec atletickou postavu a příjemný hlas, ani moc talentu nepotřebuje. Roman Skamene takové štěstí neměl, ale i tak se dokázal před kamerou prosadit. Herectví mu šlo rozhodně lépe než podnikání, které ho málem stálo život.

Úspěšnější roky své kariéry prožil herec Roman Skamene (68) už v mládí, kdy byl hodně populární. V dospělosti už to potom bylo s popularitou jako na horské dráze.

Za dětské role mohl být vděčný mamince, která ho vytrvale vodila na herecké konkurzy. Štěstí ho nakonec potkalo ve třinácti letech. Stal se z něj Červenáček v populárním seriálu Záhada hlavolamu. Roli dostal proto, že vypadal mnohem mladší, než ve skutečnosti byl. Podruhé zazářil ve dvojroli v televizním filmu Princ a chuďas.

V té době pro něj byla ještě drobnější postava výhodou a kluky hrál až do pětadvaceti let, a to i navzdory tomu, že ho nevzali na konzervatoř.

V dospělosti se mu dařilo v osobním životě s manželkou, kterou poznal v osmnácti letech. Jak se ukázalo, Renata se v průběhu let osvědčila jako žena do nepohody.

S rolemi už to taková sláva nebyla. Ale pár filmových postav se divákům přece jen zapsalo do paměti. Jednou z nich byl vekslák Bína v dnes už kultovním snímku Bony a klid z roku 1987. Jeho postavu si oblíbili dokonce i skuteční veksláci.

Podnikatelská mánie

Po revoluci se celá řada umělců pustila do podnikání. Zakládali agentury, zřizovali si prádelny, obchody a oblíbené byly i hospody.  V době plné euforie vypadalo vše tak jednoduše.

Jako spolumajitel hospody byl Skamene moc důvěřivý, nabral si úvěry a nechal se okrádat od zaměstnanců i kamarádů. Potřeboval stále víc peněz, a nakonec skončil u lichváře. Jaké problémy mu to způsobilo, je všeobecně známá věc. Šlo mu o život, a to ho z podnikání vyléčilo. Oporou mu i v těchto zlých časech byla manželka a pomohl mu (ten proslulý) Ivan Jonák, který měl v podsvětí tak silný vliv, že ho dokázal před vyhrožováním od vymahače dluhů zachránit. Dluhy však splatit musel.

V uniformě si to užil

Je ještě jedna role, která stojí za připomenutí. V roce 1991 si zahrál malou, ale velice výraznou roli ve filmu Tankový prapor.

Herec si roli opravdu vychutnal, protože sám se vojenské službě vyhnul a získal tzv. modrou knížku. A nebyl jen obyčejným vojákem, ale rovnou majorem a postrachem všech podřízených, kteří ho přezdívali „malinkatým ďáblem“. Jeho postava sice neměla dobrý konec, ale rozhodně po sobě zanechala trvalou stopu.

Dnes už Roman Skamene moc hereckých příležitostí nemá. Žije na chalupě a když dostane nějakou pracovní nabídku, tak ji přijme, přestože jde často jen o epizodní role v seriálu. Jako většina herců, ani on nemá penzi vysokou, a tak se hodí každá koruna.

Mnohem raději však zvelebuje chalupu a stará se o vnučky.

Zdroje článku: