Proč se Martin Finger z Ulice bojí o své duševní zdraví?

Proč se Martin Finger z Ulice bojí o své duševní zdraví?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Martin Finger působí nenápadně, ale když se převtělí do role, strhává na sebe veškerou pozornost. Kdo ho přesvědčil, aby šel zkusit herectví? Proč mu v hospodě nechtějí nalévat pivo? A čím si jako dítě musel projít?

Hercem díky Ondřeji Sokolovi

Martin Finger pochází ze Šumperku, kde také odmaturoval. Pak však přestoupil do Prahy na DAMU, k čemuž ho navedl Ondřej Sokol, se kterým jsou dlouholetí přátelé. Finger se považuje za nesmělého, a proto ho studium herectví ani nenapadlo. Po nabídce Ondřeje Sokola se nechal přesvědčit a byl překvapený, že ho vzali na první pokus. Své kvality dokazuje na divadelních prknech i na filmovém plátně. V letech 2006 a 2007 získal cenu Alfréda Radoka, v roce 2014 Cenu české filmové kritiky za film Krásno v režii Ondřeje Sokola a nominován byl i na Cenu divadelní kritiky, Cenu Thálie a dvakrát na Českého lva. Nyní je stálým členem Činoherního divadla v Praze. Z televizní tvorby vzpomeňme alespoň filmy Metanol a Stockholmský syndrom.

Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

S alkoholem v patách

Již několik let se Martin Finger objevuje v oblíbeném seriálu Ulice jako Evžen Šmýd. Na scénu se dostal jako biologický otec Adriany Peškové. Dlouhou dobu válčil se závislostí na alkoholu, ale s pomocí Adriany a celé rodiny Pešků se mu podařilo vrátit se zpátky do života a stal se hrdým otcem. Alkohol však z jeho života nezmizel.

Jeho někdejší přítelkyně Blanka Voláková (v podání Lindy Rybové) totiž do alkoholové pasti spadla také. Snažil se jí pomáhat a podporovat, v zájmu zachování vlastního psychického zdraví však od ní odešel. Štěstí se poté pokoušel najít s majitelkou penzionu Kateřinou Dubovskou, kterou hraje Martina Randová. Ovšem ani tento vztah nevyšel.
 

Kvůli roli alkoholika mu nechtěli ani v reálném životě hospodští nalévat, někteří lidé zkrátka nedokážou oddělit roli od skutečnosti.

Utrpení maminky si nese s sebou

Martin Finger působí jako člověk, kterého jen tak něco nerozhází. Možná proto, že ví, co je to opravdové utrpení. Už jako malý kluk musel přihlížet, jak se jeho maminka pere s bipolární poruchou. „Pamatuju si na ty haldy prášků na lednici, na mámu, která šla třeba na měsíc nebo dva do sanatorky, když to na ni přišlo, ale pak zase pracovala a dlouho byla v pohodě. Postupem let se ale zkracovaly ty intervaly, častěji měla problémy,“ vzpomíná herec.

Když se osamostatnil a přešel do Prahy, po poradě s odborníky chtěl maminku převést na terapie. Bohužel to nestihl. S vědomím, že syn se již o sebe dokáže postarat sám, si vzala život. Martin Finger měl poté dlouho strach, jestli se u něj nějaká psychická nemoc také neobjeví. Jak ale kráčel životem, zjistil, že je psychicky celkem odolný, ustál i těžké období rozvodu s Monikou Fingerovou.

 

Zdroje: