Popletená důchodkyně, akční teta nebo mazaná babička. Jana Štěpánková si divácké sympatie užila i v pokročilém věku

Popletená důchodkyně, akční teta nebo mazaná babička. Jana Štěpánková si divácké sympatie užila i v pokročilém věku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na televizních obrazovkách ztvárňovala svérázné energické ženy, které si umí poradit v každé situaci. V mládí si myslela, že není člověkem pro rodinu, ale když potkala režiséra Jaroslava Dudka, pochopila, že našla spřízněnou duši. Navzdory počátečním pochybnostem s ním nakonec strávila krásných čtyřicet let.

Herectví už dostala do vínku od sudiček

Když se někdo v minulosti narodil do rodiny slavných herců, většinou se počítalo s tím, že naváže na rodinnou tradici. Jinak tomu nebylo ani v případě Jany Štěpánkové, která byla dcerou Zdeňka Štěpánka a Eleny Hálkové. Zdeněk Štěpánek je považovaný za jednu z nejvýraznějších hereckých osobností 20. století.

Zdeněk Štěpánek, český herec
Zdeněk Štěpánek, český herec | Zdroj: František Kutta (15.4.1870 - 9.4.1939), divadelní inspektor Divadla na Vinohradech, přefotil David Sedlecký / Public domain, Wikimedia commons

Přestože si idylku moc dlouho neužila, protože se rodiče rozvedli, když jí bylo šest let, dokázali kvůli dceři zůstat v přátelském vztahu. Oba si našli nové partnery a všichni spolu vycházeli nezvykle dobře.

S novou ženou se Jana dočkala tří nevlastních sourozenců (Martin, Petr a Kristýna). Stejně jako Jana, i oni zůstali u umělecké tradice, jen Kristýna se věnovala režii a scenáristice.

Herecká kariéra

Jana se poprvé postavila na divadelní prkna ve čtrnácti letech po boku slavného tatínka v ochotnickém vystoupení. Nebylo těžké si domyslet, že její kroky povedou na DAMU. Hodně se mluvilo o protekci, ale i tak si roky studií užila. Národ si ji zamiloval, když se objevila v prvním českém sitcomu Taková normální rodinka a později v oblíbeném seriálu Nemocnice na kraji města. Zde byla průkopnicí ambiciózních žen, které zvládají kariéru, stihnou vychovat dítě bez manžela a když jim život přivane do cesty o hodně mladšího muže, tak se nestydí si užít malé dobrodružství.

ze seriálu Doktor Martin
ze seriálu Doktor Martin | Zdroj: Ondřej Novák / © Česká televize

Se svou životní láskou se potkala v roce 1959 v divadle. Znali se už z dob studií a on se stačil oženit a pořídit si dvě děti. Zamilování bylo tak silné, že se další rok konala neokázalá svatba. Na svatební oběd jeli tramvají. Stejně jako nechtěla manžela, neplánovala ani děti. Žila svou prací. Nakonec jí narození syna udělalo ještě spokojenější.

S manželem se potkávala i v Divadle na Vinohradech a také při natáčení seriálů. A přesto spolu celých čtyřicet let vycházeli skvěle. Recept na šťastné manželství neprozradila. Důležité pro ni bylo, že si s manželem vycházeli vstříc a na všem se dokázali domluvit.

Uplynula řada let od natáčení seriálu Nemocnice na kraji města, když vyplavalo na povrch, že její manžel byl velkým fanouškem Elišky Balzerové, a dokonce jí roli dohodil. Tak to alespoň viděla Magdalena Dietlová, manželka scenáristy Jaroslava Dietla.

Janě Štěpánkové se asi moc dobře po boku mladičké Elišky Balzerové nehrálo. A to musela být před kamerami její přítelkyně.

Žádné velké skandály se však nekonaly, jen Dudek prý velmi často chodil do divadla, kde na mladé herečce mohl oči nechat. Zda zůstalo jen u obdivu, to se nikdo nedozvěděl.

Rok 2000 nebyl pro Janu Štěpánkovou moc šťastný. Přišla o manžela a divadlo, kde strávila kus života, jí neprodloužilo smlouvu. Po třiceti letech tak byla bez práce. Se synem se jí podařilo špatné časy překonat.

Na nového partnera už nepomyslela a vrhla se do natáčení. Určitě si ji vybavíte jako trošku poťouchlou babičku v seriálu Ranč u Zelené sedmy. Svezla se i k moři při natáčení filmu Účastníci zájezdu. V současné době si herečku s osobitým humorem můžete připomenout v seriálu Doktor Martin, kde hraje farmářku a tetu hlavního hrdiny.

Do hereckého nebe odešla Jana Štěpánková v prosinci v roce 2018 po komplikovaném zápalu plic.

Zdroje článku: