Plukovníka Grubera se Jaroslav Plesl hned tak nezbaví. Postava, která by se dala popsat jako čistý zdroj zla, uchvacuje diváky

Plukovníka Grubera se Jaroslav Plesl hned tak nezbaví. Postava, která by se dala popsat jako čistý zdroj zla, uchvacuje diváky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herectví se Ladislav Plesl věnuje přes dvacet let — kromě jediného malého zaváhání chtěl tuto profesi vždy dělat. Až nevyžádaná pauza během covidu ho přivedla na myšlenku, zda by neměl zkusit něco jiného. Svěřil se kolegům z divadla, kteří mu řekli, že to za něj nikdo nerozhodne a musí na to přijít sám.

Rozhodl se dobře a svou postavou nacisty Grubera děsí diváky. Nikdo neví, co se mu zrovna honí v hlavě a co má v plánu. Jisté je, že nic nedělá jen tak, lidský život pro něj moc velkou cenu nemá a spíš to vypadá, že si v nabídce možností vybírá tu zábavnější a nejvýhodnější nabídku hlavně pro sebe.

Zločiny velké Prahy
Zločiny velké Prahy | Zdroj: © Česká televize

Na dotaz, zda na veliteli Prahy hledá něco pozitivního, odpověděl, že takové chování ani nejde nijak obhájit. Ty nejhorší události seriálu budou vždy spojeny především s nacistickým velitelem. Gruber se sice z počátku snažil působit dojmem, že nemá v úmyslu nijak své postavení zneužívat, ale už Petrova svatba byla jasným gestem, že vše bude tak, jak chce on. Dokonce i Irena, která měla pocit, že má německému veliteli co nabídnout, nakonec sklízela jedno ponížení za druhým.

Alespoň jedna drobnost se mu na postavě líbí. Nacisté byli velcí parádníci a po vizuální stránce poskytovali lidem strhující podívanou. Jejich oblečení nemělo jediný nedostatek, gesta byla promyšlená, efekty v prostředí dokonalé. Uniformy si nechali šít u Huga Bosse. Ty dokázaly měnit držení těla a celkový výraz.

Už v první předpremiérové epizodě ukázal, že to on velí. Jak herec uvedl, bude se snažit zachovat alespoň určitý dojem kultivovaného a elegantního člověka. O osudu své postavy zatím nic neví. Nadšeně vzal diváky do zámku v Brandýse nad Labem, protože je také milovníkem historie. Předvedl se na koni s Irenou, která byla tentokrát ve vyhlášeném závodě přece jen úspěšnější. Natrénováno měl, nebylo to poprvé, co ho režisér posadil na koně.

Zdroje článku: