Oppenheimer Christophera Nolana, který získal sedm Oscarů, míří na obrazovky

Oppenheimer Christophera Nolana, který získal sedm Oscarů, míří na obrazovky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Oppenheimer se točí kolem života, doby a morálního dilematu, kterému čelí J. Robert Oppenheimer, vědec, který nakonec obdaroval lidstvo svým nástrojem ničení – atomovou bombou.

Tři roky po svém posledním filmu (Tenet) se Christopher Nolan vrací k tomu, co opravdu umí. Tentokrát se mistr režisér vyhnul ohromujícím sci-fi a velkolepým opusům a pustil se do dvou různých žánrů – dobového dramatu a biografie. Jeho filmy jsou známé pro ohromující zvraty, napínavé zážitky a zajímavé příběhy.

Kromě pozorného sledování Oppenheimerova zapojení do projektu Manhattan film také líčí jeho bouřlivý milostný život, který zahrnuje vášnivý románek s psychiatričkou Jean Tatlockovou a jeho manželství s Katherine 'Kitty' Harrisonovou.

Oppenheimer je Nolanův první životopisný film

Je to poprvé, co se režisér pokusil natočit filmovou adaptaci biografie. Film je založen na oceněné knize s názvem American Prometheus: The Triumph & Tragedy Of J Robert Oppenheimer.
Kritiky uznávaný globální trhák si za filmové zpracování odnesl z udílení filmových cen sedm Oscarů, včetně ceny za nejlepší film, nejlepšího herce a režii.

Oppenheimer vtáhne diváky do mysli teoretického fyzika J. Roberta Oppenheimera, jehož přelomová práce jako ředitele laboratoře Los Alamos Project Manhattan vytvořila první atomovou bombu. 

Režisér Nolan miluje Cilliana Murphyho jako herce. Murphy se také shodou okolností přiměřeně podobá J. Robertu Oppenheimerovi. Není proto překvapením, že Nolan zavolal Murphyho, aby mu nabídl hlavní roli. Přestože je Murphy uznávaným hercem, není ten typ, který by se objevoval ve velkorozpočtových studiových filmech. S Nolanem už v minulosti točil šestkrát.

Úspěšná filmová událost Oppenheimer se může pochlubit hvězdným obsazením, které zahrnuje držitele Oscara Matta Damona, držitele Oscara Roberta Downeyho Jr., Florence Pughovou, nominovanou na Oscara, Joshe Hartnetta a držitele Oscara Caseyho Afflecka, Ramiho Maleka a Kennetha Branagha.

Zájem herců byl obrovský. Robert Downey Jr. a Emily Blunt si dokonce snížili honorář, jen aby role dostali. Řada herců neměla ani tušení, na jakou roli vlastně dělají casting.

Perličkou v obsazení je Matt Damon, kterého chtěl režisér do role generála Leslieho Grovese. Damon v době, kdy se připravovalo herecké obsazení, řešil doma malou manželskou krizi, zapříčiněnou zřejmě jeho velkým časovým vytížením. S manželkou chodil na párovou terapii a jejím výsledkem byla dohoda, že si dá herec od natáčení pauzu. V dohodě byla uvedena jediná výjimka, která se týkala možnosti přijmout pouze roli, kterou by mu nabídl Nolan.

 Ve filmu Oppenheimer nastane okamžik, kdy má vědec po svržení atomové bomby na Hirošimu vizi rozpadající se ženy. Do této role Nolan obsadil svou dceru Floru.

Původní nápad natáčet ve skutečném Los Alamos v Novém Mexiku vzal za své v okamžiku, kdy se zjistilo, že na hlavní tepně stojí ultramoderní Starbucks, který se rozhodně nemohl objevit ve 40. letech. Nolan musel nechat postavit exteriéry v Ghost Ranch v Novém Mexiku. Stavba kulisy trvala tři měsíce, natáčelo se v ní šest dní.

Klíčovou scénou filmu Oppenheimer je, když se koná jaderný test Trinity. Nolan nechtěl použít počítačové triky k vytvoření výbuchu bomby, a tak se rozhodl použít skutečné výbušniny. Pro efekt použil směs propanu, benzínu, hořčíku a hliníku. Mezi fanoušky kolovala fáma, že nechá odpálit skutečnou atomovku, což režiséra hodně pobavilo.

Zajímavostí je, že film vlastně vznikl proto, že herec Robert Pattinson během práce na filmu Tenet daroval Nolanovi knihu o Oppenheimerovi. Vědcův vnitřní zmatek spojený s atomovou bombou režiséra zaujal a nápad byl na světě.

Premiéra na SkyShowtime je od 21. března.

Zdroje článku: