Normální lidi: Milované a zároveň nenáviděné dospívání podle literární předlohy dalo vzniknout nečekaně příjemnému seriálu plnému emocí

Normální lidi: Milované a zároveň nenáviděné dospívání podle literární předlohy dalo vzniknout nečekaně příjemnému seriálu plnému emocí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Z pera Sally Rooney vznikl román o spletitém a vášnivém vztahu dvou irských teenagerů, který nebylo úplně snadné převést do seriálové podoby a zachovat silnou emoční stránku příběhu. Nakonec se spoluúčastí spisovatelky na scénáři se záměr filmařům BBC skvěle povedl.

Režisérské duo Lenny Abrahamson a Hettie McDonaldová se podělilo o 12 epizod a umožnilo tak divákům HBO Max prožít tento vzrušující příběh spolu s diváky. Především mistrovské vedení kamery pod taktovkou Abrahamsona umožňuje divákům vidět každou emoci a dokonale zachytit intenzitu mladistvé lásky.

Částečně za úspěchem stojí i skvělé herecké obsazení: Daisy Edgar-Jones (Marianne) i Paul Mescal (Connell) vypadají přesně tak, jak si je představují čtenáři knižní předlohy.

Hrdinka Marianne (Daisy Edgar-Jones) je tak trochu nešikovná dívka z dobře situované rodiny a její spolužáci ji nemají rádi, protože odmítá hrát podle jejich pravidel. Mescal zase přirozeně dokázal vytvořit populárního sportovního hrdinu z malého města, který je v nitru daleko komplikovanější, než si hodlá vůbec připustit.

Upřímná romance

Abrahamson natáčí s krásným uvolněným naturalismem, který umožní představit si, že i divák se s Marianne a Connellem potulujete po chodbách střední školy ve městě Sligo na severozápadním pobřeží Irska a později po přednáškových sálech Trinity College v Dublinu. 

Zvláštní důraz byl věnovaný milostným scénám, které nejsou nijak přehnaně romantické, ale rozhodně pravdivé. Divák je úplně vtažený do děje a může tak pocítit vzrušení z intimního kontaktu s jiným člověkem.

Celý příběh je intimní, upřímný a syrový a je pravdivý pro každého, kdo někdy zažil milostné vzplanutí. V nabídce HBO Max je s českým dabingem.

Protiklady, které se přitahují

Když se tedy poprvé setkáte s Marianne a Connellem ve škole ve Sligu, ona nezapadá do davu. Je chytrá a nestydí se to ukázat. Nemá v úmyslu se přizpůsobit a chovat se tak, jak se od ní očekává. 

Přesto skrývá smutné skutečnosti své rodiny v podobě nepřítomného otce, o kterém se nikdy nemluvilo, tiché matky a tyrana bratra, který je odhodlán zlomit jejího ducha. Connell je sportovní hrdina, hvězda atletického týmu, pohodový kluk, který nemusí vcelku dělat nic, aby byl oblíbený.

Ti dva jsou každý jiný, a přesto jsou v něčem stejní. Oba dokážou vidět za hranice malého města, ve kterém žijí. Zajímavá je také postava matky Connella, která uklízí dům Marianniny rodiny. Ta o poměrech v její rodině ví mnohem více, než je ochotná svému synovi prozradit.

Upřímné, něžné, krásné a srdečné, to je jistě jedno z nejpovedenějších dramat, které na HBO Max lze najít.

Zdroj článku: