Neurotik, anděl, kriminalista a věčný puberťák: Nezapomenutelné role Ivana Trojana

Neurotik, anděl, kriminalista a věčný puberťák: Nezapomenutelné role Ivana Trojana
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oblíbený a v posledních letech nejvyhledávanější herec Ivan Trojan tento rok dotočil svou nejnáročnější roli v životě. V roli Šarlatána opět prokázal své herecké mistrovství a profesionalitu. Pojďme se podívat na Trojanův filmový vývoj a jeho nejlepší filmové role.

Samotáři (2000)

Vůbec první filmová role Ivana Trojana, v niž zaujal svou tragikomickou polohou v roli neurotického doktora Ondřeje, který pronásleduje svou platonickou lásku Hanku. Samotáři se stali kultovním českým filmem o hledajících třicátnících a individualistech nové generace.

Jedna ruka netleská (2003)

Další tragikomická klasika Davida Ondříčka, kdy Trojanova role byla spolu s rolí Jiřího Macháčka napsána na míru. Trojan v ní mistrně hraje mocí posedlého majitele restaurace, jež se naplno propadá do nacistické ideologie. Hitlera si nacvičoval doma před zrcadlem a vyplatilo se, odměnou mu byl Český lev za vedlejší roli.

Anděl páně (2005)

Pro děti bude Ivan Trojan vždycky potrhlým andělem z vánoční pohádky.  Se svým nevinným kukučem se půvabně chybující postava Petronela staví na štědrovečerní plátno vedle Popelky Libuše Šafránkové. 

Václav (2007)

Trojan ve filmu Jiřího Vejdělka znamenitě ztvárnil duševně zaostalého Václava. Na filmovém plátně poprvé ukázal, že umí zahrát nejen komediální, ale i vyloženě tragickou roli.   

Karamazovi (2008)

Petr Zelenka se chopil úspěšné inscenace Dejvického divadla a zanesl ji do polské tovární haly. Fjodor Karamazov je ztělesněním toho nejhoršího z lidské povahy, lstivosti a zbabělosti. V podání Trojana je Dostojevského nahlédnutí do lidské duše ztvárněno o to přesvědčivěji.

Ve stínu (2012)

Atmosférický kriminální příběh z 50. let, kdy se z obyčejné vloupačky do klenotnictví stává politická kauza. Trojan za roli kriminalisty Hakla získal jak Českého lva, tak i cenu kritiky. 

Osmy (2014)

Osmy jsou jedním z nejlepších televizních dramat, ve kterém Trojan exceluje v roli úředníka, který zažívá nejhorší den svého života. 

Bourák (2020)

Současně s natáčením Šarlatána zvládl Trojan i roli věčného puberťáka v oddechové letní hudební komedii svého bratra Ondřeje Trojana. Opět předvedl, že se dokáže položit do různých hereckých rolí doslova naplno.