Nejlepší Netflix thrillery

Nejlepší Netflix thrillery
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Thriller představuje nejnapínavější filmový žánr a pokud je dobře natočený, tak by měl divák pociťovat během celého filmu dobře nadávkované napětí a obavu o hlavní hrdiny. Závěr by potom měl přinést překvapení, ale zároveň očekávané uvolnění, že to hrdinové zvládli.

Let (USA 2012)

Denzel Washington patři k hercům, kteří jsou proslulí nejen talentem, ale také profesionalitou, se kterou ke každé filmové roli přistupuje. Jeho jméno v titulcích filmu je tak zárukou perfektně odvedené herecké práce. To předvedl i ve filmu Let, za který získal nominace na Oscara a Zlatý glóbus.

Film pochází z dílny režiséra Roberta Zemeckise, který je amatérským pilotem. a proto se do filmu pustil i s poměrně nízkým rozpočtem 31 milionů dolarů, což při náročnosti natáčení nebylo nijak ohromující. Ale film se rozhodně setkal s úspěchem a celosvětově vydělal téměř 162 milionů dolarů jen za tržby v kinech. Na scénáři pracoval John Gatins celých deset let, než byl s výsledkem spokojený.

K zajímavostem, které se k filmu váží, patří určitě i skutečnost, že zatímco film schytal kritiku za technické nedokonalosti, které se objevily v souvislosti s létáním (což běžný divák ani nepostřehne), tak ze strany alkoholiků a drogově závislých přicházela velká pochvalná odezva, jak přesně dokázal hlavní představitel interpretovat podstatu závislosti a stinnou stránku problému.

Film je volně inspirovaný havárií letadla Alaska Airlines Flight 261. Natáčelo se na podzim roku 2011 poblíž Atlanty ve státě Georgia a natáčení zabralo 45 dní. Všechny natočené záběry byly ve filmu použity.

Na co se můžete těšit:

Pilot aerolinek kapitán Whip Whitaker (Washington) používá kokain, když se potřebuje tzv. „nakopnout“ po náročné noci. Ještě během letu se nenápadně posiluje vodkou, kterou pije v pomerančovém džusu. Jenže s letem je tentokrát problém, a tak místo pospávání s autopilotem musí Whitaker nouzově přistát. Při této akci je zraněný a skončí v nemocnici se ztrátou vědomí. Tak se samozřejmě prozradí to, že nebyl během letu v nejlepší formě.  Přestože všechny odborné posudky jasně hovoří o tom, že při přistání odvedl skvělou práci a zachránil lidské životy (ze 102 lidí na palubě letadla jich ve zdraví přežilo 96), bude se muset své závislosti postavit čelem a nést zodpovědnost za porušení bezpečnostních pravidel, které jeho zodpovědná práce přináší.

REVENANT Zmrtvýchvstání (USA / Hongkong / Tchaj-wan, 2015)

156 minut je trochu odstrašující délka filmu, ale rozhodně každá minuta do filmu patří a pokud je podobný žánr vašim „šálkem kávy“, potom určitě neusnete a vychutnáte si s hlavním hrdinou (Leonardo DiCaprio) každý krok drsnou divočinou.

Film, který režíroval Alejandro González Iñárritua je částečně založen na stejnojmenném románu Michaela Punkeho, který popisuje zážitky hraničáře Hugha Glasse v roce 1823.  Skutečný Hugh Glass se po útoku medvědice se zlomenou nohou, ze které trčely kosti, plazil 320 km divokou zimní krajinou.

Ve filmu se můžete těšit na již zmíněného DiCapria a na Toma Hardyho, který původně ani nechtěl číst scénář, ale nechal se přemluvit a po roli skočil. Film získal 3 Zlaté glóby, 5 cen BAFTA a z 12 nominací na Oscara, ze kterých vzešly tři prestižní sošky. Stal se z něj celosvětový trhák a vydělal přes půl miliardy dolarů.

Film by natáčen chronologicky asi 80 dní. Dlouhou dobu natáčení nezpůsobilo jen nepříznivé počasí, ale i to, že režisér trval na natáčení pouze s denním osvětlením, a tak se pracovalo jen pár hodin denně. Rozpočet oproti původně plánovaným 90 milionům dolarů nakonec narostl až přes 130 milionů dolarů.

Štáb se potýkal s extrémními klimatickými podmínkami, kdy teploty klesaly na - 25 až -40 °C. Herci byli nuceni hrát bez čepice a rukavic a podle slov štábu měli celé vybavení zamrzlé a jen stěhování kamery z místa na místo byla noční můra. Natáčelo se na několika místech v Kanadě a chudáček Leonardo musel doopravdy jíst bizona, přestože je vegetarián. Musel se také naučit střílet z muškety, založit oheň, naučit se dialog v indiánských jazycích a vzdělat se v lidovém léčitelství.

Děj filmu

Ke konci roku 1823 jde Hugh Glass (DiCaprio) s lovci a se svým synem přes území dnešní Dakoty. Po napadení medvědem je Glass zraněný a blízko smrti. Jeho kumpáni ho po dlouhém rozvažování nechají napospas osudu v divočině, a protože jeho syn se jim jeví jako překážka, tak ho zabijí. Glass zůstane sám, a protože jeho vůle přežít a pomstít se je ohromná, v naprosto zuboženém stavu vyleze z vlastního hrobu a vydává se na krkolomnou cestu divočinou. Musí překonat brutální zimu a hlad, divoké řeky. Nebezpečí mu ovšem nehrozí jen od divokých zvířat, musí bojovat i s krvelačnými indiány.

 

Zdroj:

  • autorský článek