Mission: Impossible – Nemožné zajímavosti z šestidílné akční série

Mission: Impossible – Nemožné zajímavosti z šestidílné akční série
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už v roce 1996 se Tom Cruise poprvé na velkém plátně objevil jako Ethan Hunt, který pracuje v elitním týmu agentů CIA. Od té doby natočil dalších 7 filmů. Na premiéru posledního zatím fanoušci čekají, protože jeho uvedení i natáčení nejprve zkomplikovala pandemie, potom i velká hollywoodská stávka.

Do kin by měl zamířit v květnu a jde o druhou část filmu Mission: Impossible Odplata z loňského roku. Tento poslední uvedený film je v nabídce streamovací platformy SkyShowtime.

Celá filmová série je atraktivní především hereckým obsazením a lokalitami, kam filmaři zavítali. I přesto, že Tom Cruise stárne spolu se svým filmovým hrdinou Huntem, všechny kaskadérské kousky hraje sám, což vyžaduje extrémně náročnou přípravu a občas se nevyhne zranění.

Filmy, které už byly uvedeny v kinech, vykazují v pokladnách výdělek 4 139 186 793 dolarů, přičemž náklady se celkem vyšplhaly na více než miliardu dolarů.

Připomínka toho nejzajímavějšího

První díl se zčásti natáčel v Praze. Tom Cruise se tak mimo jiné prohání po (liduprázdném) Karlově mostě nebo prchá po Staroměstském náměstí před vodou z velkých explodujících akvárií situovaných v restauraci, která na tomto místě nikdy nestála. Kvůli nočnímu natáčení na Karlově mostě museli filmaři osvětlit tři kilometry na obou březích Vltavy. Cílem bylo zdůraznit atmosféru staré Evropy. Příprava zabrala dva týdny. Natáčení na místě trvalo dvanáct dní. K napájení stovek světel bylo použito jedenáct generátorů. Výsledek byl tak působivý, že přilákal mnoho profesionálních i amatérských fotografů.

Tom Cruise v Praze
Tom Cruise v Praze | Zdroj: Paramount Pictures / FTV Prima

Mission: Impossible je jedním z prvních filmů, ve kterém hrdinové používají speciálně počítač značky Apple. Firma Apple Computer neměla v polovině 90. letech ani zdaleka tak velký úspěch a dobré výsledky jako dnes. Za propagaci spojenou s filmem zaplatila 15 milionů dolarů, které mimo jiné zahrnovaly hru nebo reklamní kampaň v tisku. Šlo o snahu vytáhnout společnost z předchozí ztráty, která činila 740 milionů dolarů během druhého fiskálního čtvrtletí.

Soundtrack druhého dílu série má na svědomí skupina Metallica, přímo je to skladba „I Disappear“. Pro Metallicu je to prvenství, jelikož je to první píseň od této kapely, která v nějakém snímku zazněla.

Ethan Hunt se v jedné scéně třetího dílu prokazuje na letištní kontrole falešným pasem. Prokazuje se jako Pavel Sobotka.

záběr ze třetího filmu
záběr ze třetího filmu | Zdroj: Paramount Pictures / FTV Prima

V Praze se natáčela i část čtvrtého dílu série – Ghost Protocol. Praha ale ve filmu představuje Moskvu a Budapešť. Když Ethan Hunt a Benji Dunn jdou do přísně střeženého archivu, jdou z Rudého náměstí v Moskvě, ale vzápětí se ocitají na II. nádvoří Pražského hradu s kaplí sv. Kříže v pozadí. Dále pokračují přes Španělský sál. Záběr na Budapest-Keleti pályaudvar byl počítačově upraven: přidána byla štíhlá vysoká věž s hodinami vlevo od kolejí, odkud hlídkuje Benji Dunn, a střecha nad kolejemi byla rozdělena z jednoho na dva půlkruhové segmenty, aby vznikla návaznost na pražské Hlavní nádraží.

Ghost Protocol se natáčel mimo jiné na nejvyšším mrakodrapu světa v Dubaji. Štáb získal povolení ke vstupu do 123. patra, které ještě nebylo dokončeno a odkud mohly kamery seshora snímat Cruisovy pohyby. Aby mohly být pořízeny záběry zvenku, vyndalo se z fasády kolem dvaceti oken v různých patrech. Během dne byl povrch skla tak horký, že se ho nedalo ani dotknout. Štábu se náhodou podařilo najít jedno místo (přímo nad veřejnou vyhlídkou v budově, kam nepadalo přímé sluneční světlo), takže tam nebylo tak horko, zároveň tam ale byl dostatek světla potřebného k natáčení.

Hunt v akci
Hunt v akci | Zdroj: Paramount Pictures / FTV Prima

Ani v pátém dílu série – Národ grázlů – neporušil Tom Cruise své malé pravidlo, co se týče účesu. V každém lichém díle série má vždy krátký sestřih a v sudém dlouhý. Až snímek – Fallout – tuto tradici porušil.

Jedna ze závěrečných scén posledního dílu, která se má dle filmu odehrávat v Kašmíru, je ve skutečnosti natočena na skalním útvaru Preikestolen v Norsku. Scény jí předcházející pak na Novém Zélandu.

V posledním dílu série si zahrál roli padoucha Henry Cavill, který se proslavil především rolí v seriálu Zaklínač.

Tom Cruise v posledním dílu provedl seskok HALO (High-Altitude Low Open), který slouží speciálním jednotkám v rámci náhlých přepadovek. Oč jde? Jedinec vybavený padákem skáče z výšky 8 tisíc metrů střemhlav k zemi, přičemž padák otevírá „na poslední chvíli“, ve výšce cca 650 metrů nad zemí. Během natáčení měl Tom Cruise až 106krát vyskočit s padákem. Z natočených seskoků jsou nakonec ve filmu použitelné jen tři záběry. Protože chtěl mít režisér Christopher McQuarrie ve scéně se seskokem z letadla specifické světlo, mohl natáčet pouze přibližně 3 minuty denně, vždy za soumraku. Proto Cruise absolvoval tak mnoho seskoků. Celá vzdušná choreografie musela být bezchybná, takže se skákalo z výšky přibližně 7,6 kilometru, aby bylo ve vzduchu na všechno čas.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text