Minisérie Iveta se divákům trefila do noty. Právě v dubnu to bude deset let, co zpěvačka ukončila svůj život

Minisérie Iveta se divákům trefila do noty. Právě v dubnu to bude deset let, co zpěvačka ukončila svůj život
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bylo to jako špatný vtip, když se objevila 29. dubna 2014 zpráva, že Iveta Bartošová spáchala sebevraždu. Zpráva se dotkla každého, kdo si ji pamatoval v dobách, kdy začínala se svou kariérou a její popularita strmě stoupala vzhůru.

A právě tomuto období se věnuje šest epizod ve dvou minisériích, které TV Nova divákům, kteří nemají Voyo, nabízí. Každou neděli se tak večer z obrazovek ozvou Knoflíky lásky a další hity, které herečka Anna Fialová v roli Ivety nazpívala. První epizodu sledovalo téměř milion diváků.

V první minisérii Ivetina cesta začíná. Podporují ji všichni z jejího okolí, jen otec s jejím odchodem do Prahy nesouhlasí. Moc dobře svou dceru zná a ví, jak křehká duše to je a že život, po kterém tak moc touží, ji nakonec semele, protože nebude mít dost sil, aby všechno, co takový životní styl přináší, zvládla.

Pamětníci, kteří si tuto dobu připomenou, určitě s velkým pobavením ocení i tvůrčí smysl pro detail a od srdce se zasmějí tehdejší módě a účesům. To se opravdu nosilo!

Anna Fialová byla od počátku plánování minisérie pro roli Ivety zvažovaná, protože bylo třeba najít herečku, která zvládne nazpívat Ivetiny písně a zároveň dokáže zahrát v první minisérii Ivetu plachou, skromnou a naivní, ale i tvrdohlavou a ochotnou kvůli své lásce ke zpívání opustit bezpečné zázemí a vrhnout se do víru velkoměsta.

U Ivetiných začátků nemohl chybět její tehdejší partner Petr Sepeši, který na rozdíl od Ivety dokázal ze své popularity těžit hned od začátku. Iveta se do něj zamilovala, ale hodně se trápila kvůli jeho slabosti pro ženy. Minisérie samozřejmě nevynechala zpěvákovu smrt (1985).

Co je natočené v umělecké licenci, je trochu zkreslená reakce Ivety na jeho smrt, kdy se v minisérii vrací domů k rodičům do Frenštátu, kde zůstane několik let, až jednoho dne zvedne telefon a uslyší v něm Ladislava Štaidla.

Ve skutečnosti Iveta moc netruchlila a už tři měsíce po smrti svého přítele nazpívala hit Hej, pane diskžokej a následoval song Víš, lásko s hudbou Ondřeje Soukupa.  

Iveta se velice rychle přeorientovala na kariéru sólové zpěvačky a v roce 1986 s romantickou písní Léto dala jasně najevo, že o jejím talentu nemůže nikdo pochybovat. Zároveň však působila jako křehká a melancholická dívka, která potřebuje chránit před drsným světem. Píseň Léto ji pomohla k získání Zlatého slavíka.

Minisérie byla natočená ve spolupráci s Ivetiným jediným synem Arturem a už od začátku bylo jasné, že půjde o vzpomínky na Ivetu a její život tak, aby si ji diváci připomenuli pouze jako krásnou ženu s nádherným zvonivým hlasem, která byla přesně taková, jak ji vykreslil její seriálový otec, a život v záři reflektorů jí nakonec štěstí nepřinesl.

Zdroje článku: