Vojtěch Vodochodský září jako Petr Sepeši v minisérii Iveta. Doba a tvorba pěveckého dua ho ale minula

Vojtěch Vodochodský září jako Petr Sepeši v minisérii Iveta. Doba a tvorba pěveckého dua ho ale minula
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vojtěch Vodochodský se na televizních obrazovkách objevuje v poslední době poměrně často, ale více ho zviditelnila až role Petra Sepešiho v krátkém seriálu Iveta o Ivetě Bartošové a jejím vztahu s Petrem. Natáčení prý nebylo vůbec jednoduché. Co všechno musel herec překonat? A odkud ho možná znáte?

Hercem už od pěti let

Vojtěch vyrostl v Hradci Králové a první zkušenost s herectvím tam získal už v pěti letech, kdy hrál malého Ježíška v inscenaci Klicperova divadla. K divadlu ho to vždycky táhlo, přestože se mu poté věnoval už jen pár let v dramatickém kroužku. Navíc ho k umělecké kariéře vedla i jeho rodina. Jeho starší sestra Tereza Vodochodská je totiž také herečkou a tatínek Ivan se pohybuje jak v herectví, tak moderátorství a vaření.

Bylo pro něj tedy přirozené, že se rozhodl vyzkoušet přijímačky na DAMU. Dokonce je prý zkoušel o rok dříve, už ve třetím ročníku na střední, aby věděl, do čeho za rok půjde. A protože štěstí přeje připraveným, po maturitě mu to vyšlo na první pokus.

Se spolužáky na konci studia založil soubor Divadlo MASO, se kterým nyní působí v divadle NoD s inscenací Všechno, co v nás zkurvili komunisti. Zároveň hraje i v řadě dalších pražských divadel, například v Divadle Na zábradlí, Na Fidlovačce nebo v Divadle Viola.

Před kamerou se začal objevovat až v roce 2016, kdy si společně s otcem zahrál v seriálu Ohnivý kuře. V seriálech se velice rychle chytil a začal přecházet téměř z role do role. Vidět jste ho tedy mohli už v Krejzových, Slunečné nebo epizodních rolích v Dámě a Královi, Modrém kódu nebo Specialistech. Brzy objeví také v kinech v pokračování vulgární komedie Párty Hárd.

Co díky roli o Petru Sepešim zjistil?

Při rozhovoru pro ExpresFM, který vyšel před pár dny, se mladý herec zmínil mimojiné i o tom, co všechno se o Petru Sepešim dozvěděl a jak na něj po natáčení nahlíží. Před tím, než dostal nabídku na roli, pro něj totiž zpěvák představoval jen vzdáleně známé jméno, které si nedokázal ani pořádně zařadit. Není se ale čemu divit, když se narodil až devět let po Petrově smrti.

„Přiznám se, že jsem to hned na první dobrou nevěděl, což je možná trochu ostuda, ale mě ta doba i jejich tvorba minula. To jméno jsem samozřejmě znal, ale hned poté, co jsem zavěsil telefon, jsem si ho musel vyhledat a udělat si nějakou rešerši, než jsem šel na casting,“ prozradil v rozhovoru.

Ani samotný casting ale nebyl vůbec jednoduchý. Tam Vojtěch už musel zpívat se svou hereckou kolegyní Annou Fialovou, představitelkou Ivety. Prý společně zkoušeli Knoflíky lásky, ale zda to Vojtěch uzpívá, to se zjišťovalo právě až na místě.

Když ale roli dostal, nastala ještě mnohem náročnější část. Musel totiž trénovat nejen zpěv, ale i chování a řeč těla známého zpěváka. Učil se z dobových videí, ale dobře mu posloužily také vzpomínky Petrovy rodiny a sestry Ivety Bartošové. Zvládl si na něj tedy udělat opravdu podrobný obrázek, přestože ho ještě před krátkou dobou vůbec neznal.

„On byl vždycky takový prkenný, což bylo vidět jak v duetech, tak i potom v nějakých civilnějších polohách jako v pořadech Sejdeme se na výsluní nebo Šest ran do klobouku. On neměl sebevědomí v těle, ale zároveň s tím bojoval, jak jsem vypozoroval. Chtěl působit trochu jako macho a jistě, ale o to víc byl prkenný. A to jsme se tam snažili dostat, myslím, že se to docela povedlo,“ povyprávěl v rozhovoru o tom, co se od něj snažil napodobit.

„Neznal jsem ho, ale z toho, co jsme slyšeli od lidí, kteří ho potkali, prý byl velmi ambiciózní a toužil po úspěchu. Já jsem si teď zavařil, protože jsem v nějakém rozhovoru řekl, že Petr Sepeši šel přes mrtvoly a jeho cílem bylo hlavně uspět. Lidé, kteří ho znali, ho takhle nevnímali, a já jsem ho nepoznal, takže teď bych nerad řekl něco, co nevím jistě,“ dodal ještě k jeho osobě.

Jak pro něj probíhalo natáčení?

Jak již bylo řečeno, natáčení předcházely hodiny trénování zpěvu, ale i Petrova autentického chování. Všechny písničky v seriálu totiž herci skutečně zpívají sami a napodobovat u toho chování zpěváků musel být docela velký oříšek.

Podobné přípravy však probíhaly také v maskérně. I když většina vlasů byla skutečně Vojtěchových, vzadu mu ještě dostatečně nedorostly do Petrova typického mulleta, takže mu ho každý den museli zhruba hodinu lepit a po natáčení ho zase odlepovali. Prý byl nakonec rád, že se účesu zbavil a mohl se vrátit zpět ke svým krátkým vlasům.

Režisér Michal Samir, který k Ivetě připravil i scénář, studoval režii v zahraničí a jeho přístup byl prý opravdu profesionální.

„S Mikem šlo všechno tak nějak samo, takže si až s odstupem času uvědomuji, jak vzácná zkušenost to byla. Před natáčením jsme měli několik zkoušek, kde jsme zjišťovali, kudy jít, a to se nám, myslím, podařilo. Na setu už jsme jen řešili drobnosti. Mike věděl, co chce, a zároveň uměl navést jasně a citlivě,“ prozradil Vojtěch v rozhovoru pro iDnes.

Nakonec se ještě podíváme na to, čím mladého herce příběh Ivety a Petra oslovil a čím by možná mohl zaujmout i vás.

„Převážně tím, že jsem neznal příběh Ivety ani Petra. Tohle v kombinaci s tím, jak byl scénář citlivě napsaný, mě utvrdilo, že vzniká něco výjimečného a že toho chci být součástí.“

Zdroje článku: