MasterChef Česko: Foie gras, brzlík nebo prasečí hlava. Při čtvrté výzvě bylo třeba hlavně ostrých loktů a pevných nervů

MasterChef Česko: Foie gras, brzlík nebo prasečí hlava. Při čtvrté výzvě bylo třeba hlavně ostrých loktů a pevných nervů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Soutěžící se vrátili zpět do studiové kuchyně a sedm z nich se muselo poprat o další setrvání v soutěži. Vařilo se ze surovin, které byly k dispozici na stolku, a nebylo úplně snadné získat vše, co si kuchtíci pro svůj recept vyhlédli. Došlo na přetahování i o citron a všichni se vyhýbali prasečí hlavě.

První výzva

Už od první výzvy bylo jasné, že se soutěžící musí soustředit hlavně na to, aby byli co nejrychlejší a dokázali si ze stolu vzít 7 surovin, ze kterých za 45 minut připraví jídlo, které porotci ocení. Se surovinami to nebylo úplně snadné, protože od každé byla na stole porce jen pro jednoho, a tak rozhodovala hlavně rychlost, s jakou si kuchtíci dokázali vyhlédnuté věci vzít.

bitva o suroviny
bitva o suroviny | Zdroj: TV Nova

Odměnou pro dva nejlepší byl postup na balkón, odkud už od prvního okamžiku fandili soutěžící, kteří minule v pivovaru vyhráli týmovou venkovní výzvu.

Zdeněk si zvolil kachní prso a udělal k němu omáčku z vývaru. Sušené meruňky a rybíz byly ty správné ingredience, které se ke kachně hodí, ale jak už porotci podotkli na začátku výzvy, čas byl proti Zdeňkovi a maso z kachny nebylo úplně ideálně připravené.

Žaneta chtěla původně udělat tatarák z tuňáka, ale porotci ho přirovnali k tuňákové pomazánce, a tak dala na jejich radu a udělala steak na kroketě z rýže. K její smůle ale do jídla, které dělala na radu poroty, nezakomponovala sedmou surovinu – křepelčí vejce, které prvně dala do tataráku. Nesplnila tedy zadání, a tak se připravila o postup na balkon, přestože jídlo bylo skvělé.

Anička vsadila na pražmu, ale podle poroty trochu odbyla zpracování ostatních surovin. Dobře nedopadl ani Péťa, který chtěl dělat lívance, ale neměl ani droždí, ani prášek do pečiva a těsto na lívance nebylo dobré. Jídlo od Terky porotci ani neochutnali. Marinované syrové krevety podle nich nebyly bezpečným jídlem. Ani jídlo od Štefana se nedočkalo ochutnání. Hovězí svíčková byla špatně nakrájená a příloha suchá.

Porotě se trefil do chutě Adam, který se minule pořezal. Tentokrát už byl opatrnější a servíroval dýňové kari na másle. Jídlo mu zajistilo místo na balkoně a k němu se ještě přidal Zdeněk.

vítěz první výzvy
vítěz první výzvy | Zdroj: TV Nova

Druhá výzva

Žaneta, Péťa, Anička, Terka a Štefan měli zase k dispozici stůl a vzít si mohli pět surovin. Na vaření měli o pár minut více času, ale i to bylo málo.

Péťa si vzal odvážně foie gras, přestože se s těmito tučnými játry v kuchyni ještě nesetkal. Podle Kašpárka by mu játra nechal zaplatit, kdyby je takovým stylem zprasil při porcování v jeho kuchyni. Porotci trochu bezradnému kuchaři poradili, a nakonec jeho játra s karamelizovanou hruškou pochválili.

Ani Žaneta si nevybrala jednoduché jídlo – sáhla po humrovi. Byl živý, nebo mrtvý? Udělala ho na másle a byl dobrý, ale dostala výtku, že konzistence přílohy není dobrá a jídlo by si zasloužilo lépe naservírovat.

Anička sáhla po křepelce, ale ani s ní se moc porotě nezavděčila, protože byla upečená moc. Terka předpokládala, že s brzlíkem by mohla uspět, ale přehnala to s množstvím lanýže, kterého se dává jen troška. Největší ostudu si udělal Štefan. Vsadil na jednoduché jídlo, na kterém nemělo jít nic zkazit. Jenže ravioli plněné sýrem špatně zavřel a náplň těstovin mu během vaření vytekla. Servíroval tak prapodivné kousky těsta, což bylo na hodinové úsilí opravdu hodně málo.

Na balkon se tak nakonec dostal Péťa a Žaneta a do poslední výzvy šli Štefan, Anička a Terka.

Třetí výzva

Na stole zůstalo 26 surovin, ale nakombinovat je, to už byla dřina. Tentokrát si mohli soutěžící vzít libovolný počet surovin a potlesk sklidila Anička, která si hrdě odnesla vepřovou hlavu. A hned jak vzala do ruky nůž a vyřezala si líčka bylo porotě jasné, že to nedělá poprvé.

Nakonec všichni připravili skvělá jídla. Terka vsadila na králíka a Štefan na kuřecí srdce, která jedl na smetaně jako dítě.

Pravidla soutěže jsou však neúprosná a jeden ze soutěžících se musel se soutěží rozloučit.

Zdroje článku: