Ljuba Krbová z Ulice: Chtěla hrát potvory, ale negativní reakce ji rozplakaly

Ljuba Krbová z Ulice: Chtěla hrát potvory, ale negativní reakce ji rozplakaly
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příjemný hlas za tváří Simony Krainové, i to je Ljuba Krbová, která se však v Česku neproslavila jen jako úspěšná dabérka, ale také coby filmová a seriálová herečka. Znát ji můžete z populární hudební pohádky či nekonečného seriálu Ulice.

Ulice jí přinesla nové kamarády

Když se v roce 2005 začala vysílat Ulice, Ljuba Krbová pravděpodobně netušila, že v jejích ateliérech prožije dlouhých šestnáct let. Oblíbený rodinný seriál jí přinesl spoustu zkušeností a náročných výzev, ale i cenná přátelství. Ani před Ulicí však nebyla Ljuba Krbová na televizní obrazovce žádným nováčkem.

Negativní ohlasy přijímala těžce

Umělecké sklony začala projevovat už v mládí. Ve dvaceti letech se objevila v epizodě Noc v safari seriálu Pan Tau (1978), o dva roky později si zahrála v seriálu Zkoušky z dospělosti. V roce 1985 se zapsala do povědomí diváků rolí Evy Mádlové v seriálu Třetí patro, který od premiéry dalších více než 30 let neviděla. Snad na tom nese podíl fakt, že tehdy nebyla připravená na negativní reakce.

Ze záporné role se původně radovala, protože v divadle hrávala samá naivní děvčátka. Byla přesvědčená, že ztvárnit potvoru vyžaduje daleko větší umění. Když si ale právě v divadle zašla během pauzy pro svačinu, slečna za pultem ji poznala a odmítla obsloužit, čímž jí doslova vehnala slzy do očí. Od té doby se Ljuba Krbová učila nebrat si reakce diváků příliš k srdci.

Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Role matek jí padnou jako ulité

Na pestrý seznam filmů i seriálů, v nichž si Ljuba Krbová zahrála, patří i četné televizní pohádky, třeba O spící princezně, šípkových růžích a uražené víle (1983), O chytrém Honzovi (1985) nebo ta nejznámější Lotrando a Zubejda (1996).

Mohlo by se zdát, že její slibně se rozjíždějící hereckou kariéru zabrzdila právě Ulice, po níž se Krbová stala takříkajíc hvězdou jedné role. Není to ale tak docela pravda, jelikož i později herečka okouzlovala v zajímavých úlohách, např. jako Simona Marvanová v mysteriózním a psychologickém seriálu Svět pod hlavou.

Její komediální talent pak vynikl např. v komedii Probudím se včera, kde také ztělesnila mámu hlavního hrdiny, ovšem docela jiným způsobem.

Ráda se dělí o svůj hlas

Vedle hraní se Ljuba Krbová věnuje také dabingu. Všimli jste si vůbec, že to byla právě ona, kdo propůjčil hlas ztřeštěné profesorce Trelawneyové (a tedy Emmě Thompsonové) z filmů o Harrym Potterovi? Nebo že dabovala Emu Thurman ve fantasy Percy Jackson: Zloděj blesku? Její hlas zazněl i v Terminátorovi, Návratu do budoucnosti, Tootsie a dalších slavných snímcích.

Je aktivní i mimo obrazovku

I když ale zrovna nehraje nebo nedabuje, užívá si Ljuba Krbová život naplno a není to žádná domácí puťka. Ráda cestuje a spolu s postavou Aničky Liškové z Ulice sdílí záliby ve fotografování a zahradničení. Kromě toho relaxuje v přírodě a při sportu, zabývá se čínským bojovým uměním a věnuje se charitativní činnosti.

 

Zdroje: