Zábavný kvíz odhalí, jak dobře znáte filmové mayovky. Nabídne i tipy na výlety

Zábavný kvíz odhalí, jak dobře znáte filmové mayovky. Nabídne i tipy na výlety
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jako fanoušci filmové série o legendárním náčelníkovi Apačů se jistě rádi zapojíte do našeho kvízu, který prověří vaše znalosti Vinnetouových dobrodružství. Zároveň se v článku dozvíte, kde všude se jednotlivé díly natáčely, a možná získáte tip na příští dovolenou.

První díl filmové trilogie o Vinnetouovi, po němž následovaly díly Rudý gentlemanPoslední výstřel, vznikl na základě předlohy Karla Maye před šedesáti lety. Příběh, v němž se poprvé setkali budoucí nerozluční přátelé, náčelník Apačů Vinnetou a hrdinný Old Shatterhand, ani po té dlouhé době neztrácí kouzlo. Proto se ostatně každé léto vrací na naše obrazovky, abychom mohli obdivovat jeho působivé akční scény, divoké souboje mezi indiány a bělochy, legendární hudbu i nádhernou přírodu. V Německu tyto filmy, které proslavily představitele hlavních rolí Pierra Brice a Lexe Barkera, patří k nejsledovanějším snímkům všech dob.

Scéna z Pokladu na Stříbrném jezeře
Scéna z Pokladu na Stříbrném jezeře | Zdroj: © Česká televize

Úchvatná krajina přispěla k popularitě Vinnetouových dobrodružství nemalou měrou. Ještě dnes se najdou fanoušci, kteří žasnou nad zjištěním, že se filmy nenatáčely na americkém Divokém západě, ale v Chorvatsku. Mezi lety 1962 a 1968 zde bylo natočeno celkem jedenáct filmů o slavném indiánovi. K nejvýznamnějším místům, která se stala kulisami pro jeho příběhy, patří NP Plitvická jezera, zalesněná horská oblast ve středním Chorvatsku s křišťálově čistými jezery. Posloužila pro natáčení Pokladu na Stříbrném jezeře, filmu Vinnetou (1. díl) a Posledního výstřelu (3. díl).

Sedm z jedenácti filmů se natáčelo v Paklenici, jednom z nejhezčích národních parků v zemi. Vznikly zde scény pro snímky Poklad na Stříbrném jezeře, Mezi supy, Old Surehand nebo Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti. Branou do národního parku je Starigrad-Paklenica, ráj milovníků outdoorových sportů, kde najdete hotel Bluesun Alan a v něm Vinnetouovo muzeum. Během natáčení filmů Old Shatterhand, Mezi supy a Údolí smrti tvůrcům rovněž přišla vhod majestátní vodní krajina NP Krka, proslulá vodopády a jezery. Právě tady se mimochodem nalézá nejstarší vodní elektrárna v Evropě a druhá nejstarší na světě.

Nezapomenutelné scény se zrodily i na severu Dalmácie v kaňonu řeky Zrmanja, a to nejen pro filmy o Vinnetouovi, ale také pro další, např. Čingischán (1965) s Omarem Sharifem. Zapomínat bychom neměli ani na severodalmatské Vranské jezero, jeden z největších chorvatských mokřadů, kde se natáčely scény pro Poslední výstřel a film Vinnetou a míšenka Apanači.

Teď už tedy víte, kde všude se Vinnetou natáčel. Ale co dalšího o něm dokážete říct? Zkuste si náš kvíz a ukažte, jak dobře se v jednotlivých filmech vyznáte.

 

Zdroje článku: