KVÍZ: Připomeňte si příběh rudého gentlemana, který si získal srdce generací diváků

KVÍZ: Připomeňte si příběh rudého gentlemana, který si získal srdce generací diváků
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na světě snad není člověka, který by neznal jméno Vinnetou. Filmová zpracování známých románů Karla Maye se na televizní obrazovky vracejí každý rok a lákají na divoké přestřelky, úchvatné scenerie i nezaměnitelnou hudbu. Připomeňte si je také v našem kvízu.

Dobrodružný snímek z roku 1963 s prostým názvem Vinnetou nabídl první setkání slavného indiánského náčelníka s jeho pozdějším odvážným přítelem Old Shatterhandem. Vznikl přitom rok po Pokladu na Stříbrném jezeře, ve kterém se legendární dvojice pouští do křížku s bandity kvůli mapě k bájnému bohatství. Právě velký úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře, jenž měl být původně samostatným projektem, vnuknul tvůrcům myšlenku v natáčení pokračovat a na základě oblíbených románů spisovatele Karla Maye stvořit rovnou několikadílnou sérii.

Hlavním tématem většiny filmů je neochvějná snaha Vinnetoua a jeho přátel nastolit a udržet příměří mezi indiány a bělochy. Tento ušlechtilý záměr však pokaždé zkomplikuje tlupa banditů v čele s nebezpečným vrahem toužícím po zlatě a moci. Děje se tak rovněž v příběhu Vinnetou – Rudý gentleman z roku 1964, kde Forresterrova banda vypálila indiánské vesnice a zmasakrovala kolonu přistěhovalců, aby zmařila naději na mír. Náčelník Apačů a jeho pokrevní bratr vymyslí plán, jak situaci zachránit. Vinnetou se mezitím zamiluje do krásné Ribanny, která jeho city sice opětuje, ale nemůže s ním být. V zájmu zachování míru je provdána za poručíka Merrila.

Závěrečným dílem trilogie Vinnetou je Poslední výstřel z roku 1965. V tomto filmu bílí osadníci navzdory oficiálním dohodám stále pronikají na indiánská území, která následně zabírají pro sebe. Vinnetou proto s přítelem Shatterhandem zamíří do Santa Fe, aby promluvil s guvernérem. O jeho život mezitím usiluje vůdce banditů Rollins, který má zálusk na bohaté zdroje petroleje na území Apačů.

Producent Horst Wendlandt věřil, že závěrečný díl trilogie bude u diváků nejúspěšnější a nejvýdělečnější. Dopřál mu tedy štědrý rozpočet a pasáže nadupané akcí. Ohlášení výroby filmu ale naopak vyvolalo vlnu pobouření, protože tvůrci se chtěli věrně držet knižní předlohy. To znamenalo, že opěvovaný náčelník Apačů měl na konci zemřít. Emotivní reakce fanoušků však Wendlandta nepřesvědčily, aby od svých představ upustil, a tak nakonec vznikla nejpůsobivější ze všech filmových mayovek.

Jedna z nejslavnějších scén
Jedna z nejslavnějších scén | Zdroj: © Česká televize

Pokládáte se za věrného fanouška a neomylného znalce všech Vinnetouových dobrodružství? Díváte se každé léto, když je Česká televize znovu zařazuje do vysílání, přestože je znáte prakticky nazpaměť? Pak pro vás následující kvíz nebude žádný problém.

 

Zdroje článku: