Kvíz: Seriál z devadesátek - blonďatý a věčně oholený Tarzan, co bydlel na stromě s opičkou Chitou a Jane

Kvíz: Seriál z devadesátek - blonďatý a věčně oholený Tarzan, co bydlel na stromě s opičkou Chitou a Jane
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tělo samý sval, lámaná angličtina a respekt téměř všech zvířat džungle. Tak by se dala popsat hlavní postava stejnojmenného seriálu Tarzan. Od jeho natočení uplynulo již více než 30 let.  Pamatujete si ještě na napětí a dobrodružství, které seriál divákům u televizních obrazovek přinášel? Schválně, kolik otázek z kvízu zodpovíte správně.

Tarzan vzešel z pera slavného amerického spisovatele

S postavou Tarzana se lidé setkali poprvé v knihách amerického spisovatele Edgara Rice Burroughse. V dobrodružném příběhu byl popisován jako šlechtický syn, který je po tragické nehodě a smrti svých rodičů v africkém pralese vychováván opicemi.

Příběh o chlapci z pralesa začal vycházet v říjnu roku 1912. První román se jménem Tarzan z rodu Opů se objevil v časopise All-Story Magazine. Protože se u čtenářů těšil velké oblibě, do roka si bylo možné přečíst i pokračování s názvem Tarzanův návrat. Až poté došlo ke knižnímu zpracování. To se nakonec dočkalo více než dvaceti pokračování.

Borroughs byl úspěšným vojákem, který se kvůli zdraví dal na roli spisovatele

Edgar Rice Burroughs byl americkým spisovatelem, který se tvorbě věnoval především v první polovině 20. století. Jeho díla byla plná dobrodružství často aranžovaných do neobvyklých destinací, jakými byly vymyšlené a exotické země. Původně vystudovaný voják musel svou vojenskou kariéru ukončit kvůli onemocnění srdce. Protože u žádné z jiných profesí dlouho nevydržel, zaměřil se na svůj koníček. Psaní se zpočátku věnoval pouze jako textař inzerátů a reklam. Po několika letech se ale jeho tvorba rozjela a on si získal popularitu po celém světě.

Rád psal příběhy s otevřeným koncem

Příběhy o Tarzanovi nebyly tím jediným, co spisovatele Burroughse proslavilo. Rád psal příběhy na pokračování. Mezi ně patří i pětidílné sci-fi z podivuhodného a tajemného světa Amtor, které se nachází na Venuši. Tento cyklus sestával z pěti knih, které vycházely od roku 1932 do roku 1965. I tyto příběhy byly opět nejdříve vydávány v časopisech a až následně byly přeměněny do knižní podoby. Zajímavostí je, že poslední díl románu s hrdinou Carsonem Napierem v hlavní roli, byl vydán až po smrti spisovatele.

Zdroje článku: