Filmové adaptace knih: Tyhle jsou tak hrozné, že by bylo lepší, kdyby nikdy nevznikly

Filmové adaptace knih: Tyhle jsou tak hrozné, že by bylo lepší, kdyby nikdy nevznikly
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmoví senáristé hledají inspiraci, kde se dá, a tak není divu, že nevynechávají ani knihy. Příběh je ověřený úspěchem literární předlohy, takže se přece nemůže nic pokazit. Nebo ano?

Eragon
Tohle fantasy bylo velmi populární, navíc se začalo natáčet v době, kdy fantasy filmy obecně letěly a tak nikdo nepředpokládal neúspěch. Scenáristé ale smrskli pětiset stránkovou bichli na hodinu a půl dlouhý film, do kterého se zdaleka nevešlo vše, co čtenáře na Eragonovi zaujalo. Ani herecké výkony nebyly nic moc – nejlepší byl asi digitálně vytvořený drak. Tenhle film je prostě absolutní propadák.

Hobit
Dvousetstránkovou knihu natáhl Peter Jacskon na tři několikahodinové díly. Přidal spoustu zápletek, a ačkoliv některé z nich vycházeli z dalších Tolkienových knih, jiné si úplně vymyslel. Z dětské pohádky udělal akční film, z bojácného Hobita hrdinu a z trpaslíků sexy muže. A to vše nejspíš jen proto, že zmlsaný úspěchem Pána Prstenů toužil po dalším úspěchu a hlavně tučném výdělku. Jiné vysvětlení to snad ani mít nemůže.

Čtěte také: Nudí vás obyčejné filmy? Zhlédněte ty nejbizarnější snímky všech dob

Hlídač č. 47
Na mysli máme zpracování z roku 2008. V té době Koptova kniha nebyla příliš známá, ale to nic neubírá na kvalitě příběhu válečného veterána a jeho manželky. Nicméně scenáristé z předlohy zachovali snad jen název a jména hlavních postav. Děj úplně převrátili, když ve filmu Doušova žena svého manžela bez výčitek podvádí, zatímco v knize je mu trpělivě věrná. Rozdílů je tu tolik, že divák znalý knihy přemýšlí, proč nezvolili autoři úplně jiný název. Film sám o sobě totiž není úplně špatný, jen s knihou nemá vůbec nic společného, takže z toho vychází jeden velký paskvil.

Čtěte také: Přehlídka nejkontroverznějších snímků. Tyhle filmy budete mít problém sledovat až do konce

Je to i můj život
Tohle je podobný případ, jako Hlídač č. 47. Samotný film je velmi dobře hodnoceným, například na csfd má 82 %. A není se čemu divit, nabízí opravdu silný příběh plný emocí. Ovšem užít si ho můžete, jen když neznáte knihu. V té se totiž děj točí okolo něčeho trošku jiného a scenáristi ve filmu dokonce nechávají zemřít úplně jinou postavu, než která zemře v knize.