KVÍZ: Vyzkoušejte si, jestli poznáte legendární hlášky z českých pohádek

KVÍZ: Vyzkoušejte si, jestli poznáte legendární hlášky z českých pohádek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
„Já to řeknu tatínkovi a ten vám vyhlásí válku.“ Tak zní jedna z nejznámějších pohádkových replik ze snímku S čerty nejsou žerty (1985). Poznáte všech deset hlášek, které jsme vybrali do našeho kvízu?

Nejoblíbenější pohádka

Češi jakožto milovníci pohádek jsou ve světě filmu tak trochu unikát. Nikde se totiž netočilo a netočí tolik filmových pohádek. Které z pohádek jsou u diváků nejoblíbenější? Na prvních příčkách se stabilně drží S čerty nejsou žerty (1985), Tři oříšky pro Popelku (1973) a Byl jednou jeden král... (1954). Popularitu neztrácí ani Šíleně smutná princezna (1968), Ať žijí duchové (1976) a Tři veteráni (1983).

Nejstarší pohádka 

Jako první českou pohádku, která byla určená dětskému divákovi, označil tisk v roce 1920 Červenou Karkulku, kterou režíroval Svatopluk Innemann. Nicméně na první úspěšnou pohádkou, která se stala vzorem pro budoucí tvorbu, si diváci museli počkat až do roku 1952. Tehdy se zrodila Pyšná princezna, režírovaná Bořivojem Zemanem, s Alenou Vránovou v roli princezny Krasomily a s Vladimírem Rážem v roli prince Miroslava. Pohádka si ihned při své premiéře vydobila prvenství v žebříčku nejnavštěvovanějších filmů u nás, a to počtem 8 223 010 diváků.

Nejdražší pohádka

V kategorii nejnákladnější české pohádky si zatím drží prvenství snímek Čertí brko z roku 2018. Pohádka pochází z dílny tvůrců Kanceláře Blaník a její rozpočet se vyšplhal na 65 milionů korun. Do hlavní role čerta Bonifáce, který je vyslán na svět, byl obsazen Jan Cina. Roli Lucifera ztvárnil Ondřej Vetchý. Hlavní ženskou roli, krásnou Markétku, jejíž srdce si Bonifác nakonec získá, zahrála Judit Pecháček. Ačkoliv snímek sliboval pořádnou porci humoru a satiry, diváky příliš nezaujal.

Nejstrašidelnější pohádka

Na první cenu v této kategorii bychom mohli směle nominovat hned dva snímky z konce 70. let. Jsou jimi Panna a netvor (1979) a Deváté srdce (1979). Obě pohádky režíroval Juraj Hertz, který má na svém kontě také filmy Spalovač mrtvol, Holky z porcelánu a Habermannův mlýn. Snímky spojuje výpravná kamera, architektura a hudba, která dala vzniknout netradičnímu formátu hororově stylizované pohádky.

Nádech nostalgie

Hlášky z českých pohádek nám kdykoliv připomenou krásné vzpomínky na dětství nebo mládí, na nazdobený vánoční stromeček a pohodovou atmosféru Vánoc. Škoda jen, že v poslední době nevzniklo moc snímků, jejichž úryvky scénáře by zaujaly místo mezi těmito legendárními hláškami.