KVÍZ: Uhádnete všechny české kultovní filmy podle jedné věty? Méně než 10 správných odpovědí je neomluvitelné

KVÍZ: Uhádnete všechny české kultovní filmy podle jedné věty? Méně než 10 správných odpovědí je neomluvitelné
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nesmrtelné hlášky hrdinů české kinematografie jsou již běžnou součástí každodenních konverzací. Zkuste si vzpomenout, ze kterých filmů pocházejí.

České filmy se od zahraničních snímků zásadně odlišují. Jsou totiž, logicky, ovlivněné českou kulturou, smýšlením i bývalým komunistickým režimem. Zatímco valná většina amerických trháků se zaměřuje na hrdiny, ať už ty se superschopnostmi, či ty lidské, případně na velkolepé milostné příběhy, česká kinematografie se z velké části soustředí na neobyčejné příběhy obyčejných lidí. Tím, že je tak snadné se s postavami ztotožnit, se i jejich hlášky staly součástí běžného života. Schválně jestli uhodnete, ve kterých filmech se poprvé objevily.

Český film, unikátní poklad světové kinematografie

Každá země přináší do světové kinematografie svá vlastní unikátní témata, herecká i filmová specifika a styl. Ani český film není výjimkou. Jedním z klíčových prvků, které český film odlišují od těch zahraničních, není nákladná výprava ani speciální efekty, nýbrž důraz na hloubku postav a psychologickou složku vyprávěných příběhů. České filmy často zkoumají lidské nitro, řeší mezilidské vztahy a vyrovnávají se s komunistickou minulostí. Díky tomu se dokáží vrýt do duše diváků.

Dalším výrazným rysem českého filmu je jeho melancholický podtón. České filmy se totiž až nezvykle často věnují tématům jako je osamělost, beznaděj a touha najít smysl života. I když jsou tato témata náročná, umožňují nám hlubší zamyšlení nad vlastním životem.

Český film vyniká i specifickým smyslem pro humor, který vychází z české nátury a pro jiné národy některé scénky, u kterých se Češi mohou potrhat smíchy, vyvolají maximálně lehké pousmání. Čeští filmaři totiž velmi často spojují tragické a komické prvky, což dává našim filmům naprosto jedinečnou atmosféru. 

Český film je zkrátka poklad, který nás vtahuje do světa hlubokých emocí, filozofických úvah a skutečně unikátního humoru. Což je jeden z hlavních důvodů, proč mnoho hlášek z českých filmů zlidovělo a filmy, ze kterých pocházejí, nikdy neupadnou v zapomnění.

 Poznáš film podle jedné věty?

 

Zdroje článku: