Šakalí léta (1993): Divácky nejúspěšnější český film roku. Peněz ale mnoho nevydělal.

Šakalí léta (1993): Divácky nejúspěšnější český film roku. Peněz ale mnoho nevydělal.
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Muzikál Šakalí léta, který režíroval Jan Hřebejk, patří mezi českou filmovou klasiku. Hlášky z filmu zlidověly a nadčasová hudba Ivana Hlase se hraje v rádiích dodnes.

Přichází Bejby

Divácky velmi úspěšná muzikálová komedie zanedlouho oslaví třicet let od svého natáčení. Je zasazena do roku 1959, do okolí pražského hotelu Internacional, který je na pražském Žižkově. V uhlazené společnosti, která žije podle nastavených pravidel, se z ničeho nic na inzerát přihlásí mladý muž, který si říká Bejby.

Je jiný. Oblečení, rokenrol, přístup k životu – nic z toho nezapadá do společností schvalovaného chování. Vše okolo se začne proměňovat a objevují se více či méně dramatické události.

Divácky úspěšný film

Snímek Šakalí léta se stal divácky nejúspěšnějším českým filmem roku 1993. To však ale neznamenalo rekordní tržby. Peníze se filmu podařilo vydělat až v dalších letech, a to díky jeho televizním reprízám. Jedná se o režijní debut Jana Hřebejka. Ten měl k natočení filmu k dispozici 25 miliónů korun, což představovalo obrovskou sumu peněz. Nakonec se stalo, že jeden z koproducentů z projektu couvnul, a tak chybělo 5 miliónů. Ty se nakonec rozhodla poskytnout televize Nova.

Písničky Ivana Hlase

Již v roce 1991 byl pro tvorbu filmové hudby osloven hudebník Ivan Hlas. Pro natočení demosnímku pro písničku „Na kolena“ byly použity peníze spolužáka Jana Hřebejka z katedry produkce, Jakuba Mejdřického.

V jedné z hlavních rolí pražské ulice a budova hotelu

Film je nezapomenutelný také pro dobové kostýmy a historizující zákoutí pražských uliček. Jednu důležitou roli sehrává i hotel Internacionál, jenž je vrcholnou stavbou československého sociálního realismu. Dokonale dotváří atmosféru celého snímku.

Ve filmu Šakalí léta se objevují známé herecké osobnosti jako je Martin Dejdar, Josef Abrhám, Jakub Špalek, Saša Rašilov nebo Jitka Asterová.