Kvíz: Desítky českých filmů daly vzniknout nespočtu povedených rolí. Ano, nebo ne? Vyzkoušejte si, jak jste na tom s jejich znalostmi

Kvíz: Desítky českých filmů daly vzniknout nespočtu povedených rolí. Ano, nebo ne? Vyzkoušejte si, jak jste na tom s jejich znalostmi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Spoustu českých filmů neznají diváci podle jejich názvu, ale podle herců či postav, které si v nich zahráli. Jak jste na tom se znalostmi rolí oblíbených českých herců vy? Zjistěte to v našem kvízu.

Jan Dolanský získal již desítky oblíbených rolí

Hercem, který si za svůj život zahrál nejednu populární roli, je manžel herečky Lenky Vlasákové Jan Dolanský. Ten má na svém kontě desítky filmových i seriálových rolí. Je ale také populárním divadelním hercem.

Epizodní role v Hospodě odstartovala jeho kariéru

Jan Dolanský svůj talent zdědil po rodičích. Jak jeho maminka Mária, tak také otec Zdeněk byli oblíbenými herci. Po základní škole vystudoval Pražskou konzervatoř. Za svou kariéru měl stálé angažmá v Národním divadle i v Divadle Komedie. Svou televizní kariéru započal v roce 1996. Tehdy získal epizodní roli v komediálním seriálu z prostředí jedné začouzené restaurace Hospoda.

Již několik let hraje v různých televizních seriálech

Významně na svůj herecký talent upozornil ve filmu Perníková věž z roku 2001. Mezi jeho desítky rolí patří také záporák v seriálu Expozitura či v seriálu Kukačky. Právě v seriálech se v posledních letech objevuje nejvíce. V roce 2016 začal v seriálu Ohnivý kuře. Pokračovaly seriály Rapl, Krejzovi, Slunečná nebo 1. mise. Aktuálně jej můžeme vídat v seriálu Zlatá labuť.

Jan Dolanský je manželem a dlouholetým partnerem Lenky Vlasákové. S tou vychovávají čtyři děti. Dvě dcery a dva syny.


V oblíbených českých filmech se setkáváme s více i méně známými herci a jejich filmovými postavami. Jak jste si v našem kvízu vedli? Pokud potřebujete doplnit některé informace či nejasnosti, pak nepřestávejte číst dál.

Ve třetím filmu Milana Šteindlera hraje Radek Kuchař 

Stejně jako si herec Jaroslav Plesl zahrál ve filmu O život, objevil se také Radek Kuchař ve filmu Perníková věž. Ten se stal v roce vydání velmi populárním. V hlavních rolích mladých kluků se objevili Jan Dolanský a Radek Kuchař. Film natočený pod taktovkou režiséra Milana Šteindlera přinesl téma zabývající se především drogami. Feťák Jakub se snaží přijít na kloub smrti své lásky Věry. Ta zemřela za nevyjasněných okolností a Jakub si myslí, že za vším stojí drogový boss. Nepřijde ale o život při vyšetřování případu i on sám?

Iva Janžurová byla obsazena do dramatu Teroristka 

Na hranici mezi komedií a dramatem stojí český film Teroristka s Ivou Janžurovou v hlavní roli. Režisér a scénárista Radek Bajgar do dalších rolí obsadil i oblíbeného Martina Hofmanna a Tatianu Vilhelmovou. Ve filmu se Iva Janžurová coby Marie snaží vzít spravedlnost do vlastních rukou. Drama s komediálními prvky vtipně doplňuje i herec Pavel Liška. 

Requiem pro panenku byl hereckou příležitostí pro Geislerovou i Renče 

Zatímco ve filmu Vratné lahve se neobjevila herečka Jiřina Bohdalová a v Pupendu nehrála Alice Bendová, film Requiem pro panenku byl hereckou příležitostí pro Filipa Renče. Ten je v dnešní době znám spíše coby scénárista a režisér. V roce 1991 se ale kromě režie postavil také před kameru. Zahrál si lamače dívčích srdcí Vikiho. Do něj se zakouká i hlavní postava filmu v podání Any Geislerové. Pro ni byla role Mariky začátkem snové kariéry. 

Zdroje článku: