Květa Fialová: Výrazná kráska se sametovým hlasem, která stárla s grácií

Květa Fialová: Výrazná kráska se sametovým hlasem, která stárla s grácií
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Svého času jedna z nejpohlednějších hereček, by 1. září oslavila 91 let. Dožila se požehnaného věku 88 let a zanechala po sobě nesmazatelnou stopu ve filmech i v seriálech.

Pro mnoho hereček je stáří nevítanou životní etapou, ale Květa Fialová si své stáří dlouhé roky užívala a určitě ji nechyběl smysl pro humor.

Hereččino mládí

Je to trochu paradox, že krása herečku předurčovala v mládí k rolím, kde její postavy využívaly svůj půvab, ale ona sama v reálném životě úspěch na kráse nestavěla a možná jí byla spíš na obtíž. Krása přitahovala pozornost mužů a o tu herečka nestála.

Celý život ji ovlivnila nešťastná příhoda z dospívání, kdy byla znásilněná, a tak si zvolila v soukromém životě spíš klidný styl a stejně klidné manželství s mužem, který její pohnutky dovedl pochopit a respektovat. Manželství s Pavlem Hášou ji vydrželo 52 let až do jeho smrti v roce 2009. Měli spolu dceru.

Herečka byla ve své profesi velice úspěšná a množství snímků, kde hrála, by jí mohla závidět nejedna hollywoodská hvězda.

Určitě nejznámější rolí z mládí je Tornado Lou v parodii „Limonádový Joe aneb Koňská opera“. Zahrála si také ve filmech „Ostře sledované vlaky“, „Ženu ani květinou neuhodíš“, „Partie krásného dragouna“, „Babička“

Od rolí matek po babičky

Jak šel čas, zvykla si hrát starostlivé matky, a nakonec babičky a s přibývajícím věkem si tyto role starších žen vyloženě užívala.

Sbírka její tvorby je vlastně dokumentem o tom, jak se dá stárnout aktivně, ale v klidu a pohodě. Květa Fialová byla důkazem toho, že i v pokročilém věku filmové příležitosti přicházejí a dají se krásně zpracovat.

Babičku si zahrála například v komedii „S tebou mě baví svět“, „Báječná léta pod psa“ nebo „Panic je nanic“. Nezapomenutelná zůstane její role trochu pomatené Šarloty ve filmu „Účastníci zájezdu“.