Kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana už nemá mnoho přeživších herců, tak proč si je nepřipomenout

Kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana už nemá mnoho přeživších herců, tak proč si je nepřipomenout
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeden z nejkontroverznějších seriálů vznikl na zakázku s cílem oslavit 30. výročí osvobození Československa a vznik Sboru národní bezpečnosti. Nikdo v době natáčení nemohl tušit, že seriál si nejvíce popularity užije až po mnoha letech, kdy bude zatracován a degradován na symbol všeho zla z minulého režimu.

Seriál rozdělil pamětníky na dvě skupiny. Jedni ho označují za politickou agitaci a nástroj na vymývání mozků obyvatelstva, druzí neřeší politický aspekt a seriál berou jako výborně řemeslně odvedenou práci, ze které by si dnešní tvůrci často mohli vzít příklad. Na seriálu je také znát, že se na něm nešetřilo. Na rozdíl od celé řady jiných dobových seriálů nepůsobí laciným dojmem.

Obhájci seriálu vyzdvihují skvělé herecké výkony v hlavních i vedlejších rolích, správně nadávkované napětí, výbornou hudbu Zdeňka Lišky a dokonce i humor, který v tak „drsné propagandě“ nikdo nečekal.

Dobrých detektivek v té době moc nebylo a neustále se vysílaly dokola, takže Honza Zeman byl jako zjevení, přestože některé zápletky by dnes ani nikdo za detektivku nepovažoval. Ale bylo i několik dílů, které byly tak dobře natočené, že dodnes z nich diváci mají husí kůži. Díl s názvem Studna si určitě pamatujete i po letech.

I přes negativní kampaň byl seriál ve své době hodně populární a několik epizod vyzdobil do komiksové podoby i Kája Saudek. V popularitě seriál doháněl i Hříšné lidi města pražského, ale toto dílko přešlo do nové doby s čistým štítem. Major Zeman měl smůlu a stal se obětním beránkem, po mnoho let démonizovaným. Ani pro herce to nebylo snadné. Ještě roky museli stále dokola vysvětlovat, proč v takovém „komunistickém paskvilu“ hráli.

Někdo k tomu dokázal přistoupit i s humorem

O vysílání seriálu v nové a „svobodné“ době se vedly bitvy. ČT dokonce k jednotlivým dílům točila dokumenty, aby nevzdělaným a naivním divákům vysvětlila, jak všechno bylo prohnilé a falešné. A dodnes se s každým vysíláním seriálu objevují zachránci svobody, kteří volají po zákazu vysílání. Jako by bylo ve svobodném světě tak těžké přepnout na jiný program.

Přitom je tento seriál výplodem své doby, stejně jako celá řada dalších. A kdo chce, najde si tam kromě kriminální zápletky i obraz tehdejší doby, a to se vším dobrým a zlým, co lidem dala. Tak jako je to v každé době.

Zdroje článku: