Dvojitá porce kultovních komedií s Milošem Kopeckým v roli proutníka a sukničkáře Karáska

Dvojitá porce kultovních komedií s Milošem Kopeckým v roli proutníka a sukničkáře Karáska
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ze spolupráce Miloše Kopeckého a režiséra Zdeňka Podskalského vznikly krátké úsměvné komedie o postarším svůdníkovi, který je sice neustále uváděný v pokušení, ale jak už to bývá, vždy se něco zvrtne.

Sedm žen Alfonse Karáska (1967)

Podle scénáře Gustava Oplustila vznikla hudební komedie s podtitulem aneb Když holky berou, já nevím kterou. Ta dala vzniknout řadě komedií s hlavní postavou záletníka, jehož strasti jsou příhodně doplněný hudebními šlágry té doby. V prvním provedení pan Karásek vyprovází svou ženu (J. Adamová) do lázní a sotva se s ní na nádraží rozloučí, už „kuje pikle“, jak si užije získanou svobodu. Plánuje týden doslova nabitý erotikou, každý den jinou ženu. A bude to chtít pěkný plán, aby ani minutu drahocenného času nepromarnil.

Kopecký, Slunéčková , zdroj: Čálek / © Česká televize

Jenže jedna věc jsou plány a druhá realita. Alfons tak brzy pochopí, že i drobné odchylky od pracně vytvořeného itineráře mu mohou všechna milostná dobrodružství úplně pokazit. A co je méně předvídatelného než chtivá žena? Nebohý Alfons bude mít sice nakonec plný byt okouzlujících žen (J. Dítětová, N. Urbánková, C. Mayerová, K. Slunéčková, P. Filipovská), ale o milostném dobrodružství si může nechat zdát.

Alfons Karásek v lázních (1971)

Tentokrát se lázeňským radovánkám hodlá oddávat sám Karásek, kterého manželka poslala do lázní, aby si spravil náladu a nervy. Alfons kupodivu nemá tentokrát na ženy ani pomyšlení. Jenže čím více se ženám vyhýbá, tím ho více uhání. A není úniku.

Pořádná jízda začne v okamžiku, kdy do lázní přijede mladá dáma (I. Janžurová), která má v patách žárlivého manžela (V. Menšík). Situaci vyhrotí sňatkový podvodník, který se v lázeňském městě pohybuje v převlecích (Brodský). A Alfonse nenapadne nic jiného než začít také s převleky, i když jeho důvody jsou jiné. On naopak doufá, že se tak ženské pozornosti vyhne.

Zápletka je sice předvídatelná, ale i po letech stále zábavná. Známé melodie navodí příjemnou nostalgickou atmosféru.

Kopecký, janžurová, zdroj: Čálek / © Česká televize

Bohatá přehlídka tehdejších hereckých i pěveckých hvězd se táhne napříč všemi úsměvnými příběhy, díky nimž si tahle série udržovala kvalitu. Podskalský to celé natočil s řemeslnou zručností a s přehledem muže, který měl pro ženy evidentní slabost.

A kdo jiný by mohl ztvárnit záletného Alfonse Karáska než pověstný bohém a milovník žen Miloš Kopecký. Dokonale ztvárnil muže v nejlepších letech a téma mu určitě nebylo cizí. Výběr žen je pestrý, jsou to spíše zralé a zachovalé paní, za kterými by se v té době ohlédl nejeden muž. A celé téma erotiky je řešeno velmi zdrženlivě a vkusně, což je zábavné samo o sobě.

Krátké komedie si můžete vychutnat 14. nebo 16. srpna na ČT1.

Zdroj článku:
  • autorský článek