Klára Melíšková si vzala pro Marii Výrovou vzor v Colombovi a Annie Girardotové

Klára Melíšková si vzala pro Marii Výrovou vzor v Colombovi a Annie Girardotové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V reálném životě je herečka Klára Melíšková usměvavá žena středních let, která se chopila trochu neobvyklé role. Ztvárnila praktickou a zasmušilou Marii Výrovou, s níž jsme se sice nedávno v jedné minisérii rozloučili, ale v další zase přichází na scénu.

Donedávna byla v seriálech i filmech pozice kriminalistů na úrovni majora doménou výhradně mužskou, a tak se postava Marie Výrové stala jednou z průkopnic světa kriminálního žánru. Díky ní divák může nahlížet na policejní práci i na samotný příběh očima silné ženské hrdinky, která dokáže pracovat stejně efektivně jako její mužští kolegové.

V minisérii Živé terče musí tým kriminalistů, právě pod vedením Marie Výrové, řešit vraždu muže, který se stal terčem pro vraha střílejícího z kuše. Ten svou oběť nakonec ještě pro jistotu přejel jeho vlastním vozem, a to hned několikrát.

Trochu netradiční vyšetřování zavede tým Marie Výrové do prostředí exkluzivního lukostřeleckého klubu. Členy snobského klubu jsou dnes bývalí vysokoškolští spolužáci, kteří si dokázali po studiích zajistit prestižní, výnosnou práci a společenský vliv. Jde tak o náměstka primátora, který v současné době musí řešit rozvodovou situaci, o velice uznávaného chirurga, jehož temnou stránkou je vztah s prostitutkou, rentiéra, který bere život jako jednu velkou show, nebo kontroverzního a trochu tajemného podnikatele.

tým kriminalistů ze seriálu
Tým kriminalistů ze seriálu Živé terče. | Zdroj: Michaela Buchtová / © Česká televize

Herečka Klára Melíšková se vžila do své postavy tak, aby zachovala její rysy z předlohy Michala Sýkory. Její postava je o pár let starší, a proto se snažila přizpůsobit i této stránce. Na postavě se jí líbil charakter Výrové, která divákům postupně odhaluje své pravé já.

Herečka Klára Melíšková je fanouškem řady detektivních seriálů, např. True Detective, Most nebo Mentalista. Baví ji sledovat způsob uvažování a přemýšlení vyšetřovatelů. Když dostala nabídku na majora Výrovou, byla nadšená.

O stále větším zájmu diváků o krimi žánr si myslí, že je to tak trochu hra se zlem, které v sobě každý člověk má hluboko ukryté. Právě při sledování kriminálního příběhu mozek dostane signál, že taková forma zla je povolená, a proto si ji lidé rádi užijí. Vcítit se potom do Výrové znamená aktivně proti zlu bojovat, a to je více než uspokojivé.

Kromě Kláry Melíškové je v minisérii i Stanislav Majer jako kapitán Mráz. Ten si vyzkoušel roli v kriminální sérii i v současnosti, kdy jej můžete vídat v minisérii Zákony vlka.

Divácké ohlasy na kriminální sérii byly různé. Řada diváků byla zklamaná, že od režiséra Jana Hřebejka čekala něco lepšího. Většina kritiků se shodla v tom, že první dva díly série byly skvělé, ale vše se pokazilo třetí, závěrečnou epizodou, která celý příběh shodila o několik úrovní – dokonce ani hodně věrohodná kapitánka Výrová to nezachránila.

Další podobné minisérie s Výrovou: Vodník, Pět mrtvých psů, Modré stíny, Případ pro exorcistu

První epizoda k vidění 12. dubna na ČT1 ve 20:15.

Zdroje článku: