Kino z gauče: Nová várka šmrncovních filmů. A hezky česky na HBO Max, Netflixu, Voyo a Prima+

Kino z gauče: Nová várka šmrncovních filmů. A hezky česky na HBO Max, Netflixu, Voyo a Prima+
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Někdy je v nabídce streamingových služeb takový výběr, že je těžké si vůbec vybrat. Některé filmy a seriály mají dokonce tendenci hned v úvodu diváka odradit. Vybrali jsme pro vás neokoukané projekty, které rozhodně neurazí.

Z nabídky HBO Max

Nekonečná bouře

Pokud máte rádi lidskou nezlomnost a filmy z krásné, ale drsné přírody, které si vystačí s hrstkou herců, určitě si užijete pořádnou sněhovou vánici s Naomi Watts, která žije poněkud osamělý život po tragické události, kdy při úniku plynu v bytě přišla o své dcery.

Aby si pročistila hlavu, pravidelně chodí na horskou túru a svého rituálu se nehodlá vzdát ani kvůli hrozbě špatného počasí. Je však zkušená horolezkyně a při výstupu na Mount Washington v New Hampshire dobře ví, co si na cestu vzít a jak se chovat. Počasí se však zhoršuje rychleji, než předpokládala, a tak se rozhodne vrátit dolů dříve, než dosáhne vrcholu. A nejspíš by to i svým svižným tempem zvládla. V jednom okamžiku však zjistí, že na hoře není sama. Něco zaslechne a posléze najde ve sněhu stopy. Od tenisek!

To si spojí s opuštěným autem na parkovišti pod horou a je jí jasné, že je v okolí někdo, kdo rozhodně není připravený blížící se sněhovou bouří přečkat ve zdraví.

Muž, kterého najde, je vyčerpaný a na pokraji sil. Navíc působí dojmem, že nechce být zachráněn. Horolezkyně ho proti jeho vůli donutí k cestě do bezpečí. A příběh má samozřejmě i pointu.

Krásná a drsná krajina i herci odvedou dobrou práci, ale film, který vznikl ve spolupráci polských, britských a amerických filmařů, nebude pro všechny. Kdo hledá nesmrtelné hrdiny, hodně akce nebo milostný příběh, ten bude zklamaný. Příběh je spíše poselstvím o silné vůli, odvaze a náhodě, která může člověku změnit život.

Bullet Train

Brad Pitt ve filmu Bullet Train ztvárnil postavu nájemného zabijáka Berušky, který je odhodlán vykonávat svou práci mírumilovně, jelikož se mu spousta předchozích kšeftů vymkla zpod kontroly a smůla se mu lepí na paty. Osud má nicméně jiné plány, protože Beruška se při své nejnovější misi v nejrychlejším vlaku světa dostane do křížku se smrtícími protivníky. Jejich cíle jsou vzájemně propojené, ale zároveň protichůdné. Snímek natočil režisér filmu Deadpool 2 Davida Leitch.

Beruška prochází existenciální krizí. Příliš mnoho jeho posledních kšeftů skončilo neúspěchem a on začíná uvažovat o možnosti, že jediným, co měly všechny tyhle kšefty společného, je on sám. Myslí si, že se mu smůla začala lepit na paty v naprosto všech oblastech jeho života – ovlivnila i jeho práci a on se snaží najít způsob, jak to poklidným přístupem zvrátit,

říká Brad Pitt o své roli.

Na Netflixu najdete

Štěstí pro začátečníky

Hodně oddechová romantická komedie sice nevyužila naplno krásné exteriéry a v mnoha záběrech to vypadalo, že se výprava pohybuje v městském parku, ale pár hezkých záběrů se ve filmu přece jen najde.

Příběh nechává nahlédnout do života učitelky, která konečně po roce uzavřela rozvod a jako nový start do života se rozhodla absolvovat horskou túru se skupinou cizích lidí. Jak se ukáže, všichni nejsou úplně cizí a mezi dalšími nadšenci je i nejlepší kamarád jejího bratra. Náhoda? Ani náhodou.

Mladá žena Helen postupně zjišťuje, že není tak neschopná, jak si o sobě myslela, a nakonec zjistí, že bratrův kamarád má také problémy, možná mnohem větší, než jsou ty její. Během túry se postupně sblíží. K ničemu však nedojde a poté, co skupina absolvuje celou trasu, odjede sama, ale vypadá to, že náročný pobyt splnil účel a zklamaná žena dostala to, co hledala. Jen jí chybí společnost přítele z túry, ale i to se vyřeší.

Film není převratný a ani herecké obsazení nenadchne. Děj není nijak nahuštěný a vše je předvídatelné. Jde o takové hodně slabé béčko, ale jako pohádka před spaním neurazí. Pokud hledáte lepší verzi ženy uprostřed divoké přírody, rozhodně mnohem zajímavější zážitek nabízí film Divočina z roku 2014, který je v nabídce Disney+.

Nepoznane: Kosmický stroj času

Srozumitelný hodinový dokument režiséra Shai Gala seznamuje diváky s nejriskantější misí v historii USA, kterou bylo sestrojení a vypuštění teleskopu Jamese Webba na orbit Slunce. Zatraktivnit látku pro běžného diváka se snaží Gal zasazením tématu do životních příběhů trojice Amber Straughn (astrofyzička), Michael Menzel (hlavní inženýr), Thomas Zurbuchen (administrátor vědeckých misí NASA), čímž se mu daří prohlubovat emoční vazbu k projektu s divákem.

Divák zároveň získává základní edukaci v oblasti funkce teleskopů a jejich schopnosti získávat veledůležitá data pro studium vzniku života.

K vidění na Voyo

Matematika zločinu

Třídílná kriminální minisérie Petera Bejbaka se může chlubit zajímavým scénářem i hereckým obsazením. Jiří Bartoška už se moc často v seriálech neobjevuje a stejně skvěle své role hrají Lucie Štěpánková, Jan Nedbal, Zuzana Bydžovská a Kristýna Boková.

Novinářka Magdalena Sodomková se náhodou dostane k případu Tomáše Tomana, který byl během útěku před spravedlností zadržen v Indonésii a poté vydán do Česka. Toman utíkal před dvanáctiletým trestem. Toman tvrdí, že je nevinný a za jeho odsouzení může ve větší míře soudní znalec přezdívaný Matematik zločinu. Ten na základě svých výpočtů z místa činu dodal soudu podklad, který vedl k obvinění Tomana ze zabití.

Sodomková se o případ začne zajímat, a nakonec se do něj ponoří tak, že kvůli němu zruší odjezd do Paříže, kam měla doprovázet manžela. Její manželství se otřásá v základech. Ona si prostě nemůže pomoct, a i když v důsledku změny majitele novin, pro které pracuje, přijde o práci, nemá v úmyslu přestat pátrat. Chce zjistit, jak to vlastně s věhlasným matematikem, podle jehož posudků skončilo ve vězení nemalé množství obviněných, je.

Z nabídky Prima+

Barva Palerma

Dvanáctidílný italský seriál je sice označený jako kriminální, ale kriminální zápletky spíše slouží jako článek ke spojení postav. Jde o příběh Violy, která se rozhodne opustit Paříž, kde pracuje jako módní žurnalistka, a vrátit se do Itálie, kde před lety získala titul v soutěži krásy.

Palermo je nádherné město, ale mladou ženu nepřivítá moc vlídně. Hned první den nezačne nejlépe. Než se stačí rozkoukat, je podezřelá, že přejela místní majitelku baru a dostává vyhazov z práce, kde ještě nestihla ani nastoupit.

Nakonec přece jen v novinách práci mít bude a začne psát o místních kriminálních případech. A těch v Palermu není málo. A nejen kvůli práci se bude často potkávat s pohledným policejním inspektorem. Francesco Demir je skvělý detektiv, ale na rozdíl od Violet nikomu nevěří. Nechává se strhnout svými instinkty a temperamentem. A čas od času obchází pravidla. Reportérka a policajt začnou spolupracovat na vyšetřování různých vražd. Zpočátku to jde ztěžka, protože každý je pravým opakem toho druhého. Ale čím více se sbližují, tím lépe se jim spolu daří.

Violet má navíc zajímavou tajnou zbraň. Díky synestézii u ní dochází ke sdružení několika smyslů – Violet si spojuje emoce s barvami. Když se na někoho podívá, rozpozná, jakou vyzařuje barvu, a zjistí jeho nejniternější pocity, ať už je to radost, žal nebo strach. A zatímco odhaluje tajemství jiných, své vlastní si pečlivě střeží. Skutečný důvod jejího návratu do Palerma je totiž úplně jiný, než tvrdí.

Příjemná podívaná potěší hlavně ženy, protože třiatřicetiletý Turek Can Yaman je velký sympaťák a seriál je laděný na romantickou notu.

Pilot: Boj o přežití

Nový ruský film nápadně připomíná Příběh opravdového člověka, ale i tak jde o lehce nadprůměrný válečný film, který není určený pro příliš velké znalce tématiky. Ti totiž najdou celou řadu špatně sehraných leteckých útoků, špatně zvolených zbrání atd. Pro nekritického diváka jde o příběh válečného pilota zasazený do roku 1941 na Severozápadní frontu. Pilot Nikolaj Komlev musí po nouzovém přistání letadla projít územím plným nepřátel, což bude zkouškou jeho fyzické i psychické odolnosti. Po boji s hladem a extrémním chladem, vyhýbání se smečkám vlků a oddílům nacistických vojáků najde dobré lidi, kteří mu pomohou dostat se do sanatoria. Tam sice přijde o část nohou kvůli omrzlinám, ale silnou vůlí se opět vrátí k letectvu.

Zdroje článku: