Josef Vinklář očima Ivanky Deváté: Dvě jeho nejznámější seriálové role nebyly zdaleka tak barvité jako jeho život

Josef Vinklář očima Ivanky Deváté: Dvě jeho nejznámější seriálové role nebyly zdaleka tak barvité jako jeho život
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Právě v tomto období si Josefa Vinkláře (1930–2007) připomínáme v jeho nejvýznamnějších rolích: jako nedoceněného lékaře Cvacha v Nemocnici na kraji města, kde ho nenechali operovat ani slepé střevo, a jako inspektora Bouše v Hříšných lidech města pražského.

Kdyby to nestačilo, v nabídce je i taxikář Alois v legendárních Chalupářích. Žádná z těchto rolí však nepředstavuje Josefa Vinkláře v tak barvitém světle, jak ho popisuje jeho bývalá manželka Ivanka Devátá, která se sice hned dvakrát nechala přesvědčit ke společné cestě životem, ale také z ní dvakrát utekla.

Vinklář a Chudík v nemocnici na kraji města
Vinklář a Chudík v Nemocnici na kraji města | Zdroj: Přiba Mrázová, Miroslav Pospíšil / © Česká televize

Jejich životní telenovela začala v době, kdy byl Vinklář ženatý s Janou Dítětovou. Herec měl však pověst velkého sukničkáře. Ženy nedokázaly odolat jeho šarmu, galantnosti a dvoření. Když potkal Ivanku Devátou, byla sice vdaná, ale trochu se ve vztahu nudila. Stále více si uvědomovala, že na usedlý život není ještě dost zralá a v životě jí chybělo dobrodružství.

Všechny její představy dokonale splňoval vztah s Vinklářem. Oba se rozvedli a Vinklář se ukázal jako velice vtipný a pozorný partner. Oba je spojovala vášeň pro cestování, a tak spolu poznávaly nové země.

 

Přišla svatba a očekávané těhotenství. Jejich předsevzetí vychovávat spolu děti nemělo chybu. Jenže s rodičovstvím přišly povinnosti a životní styl si přizpůsobila jen Devátá, která byla matkou na plný úvazek. Vinklář měl diář plný pracovních schůzek a společenských akcí, ze kterých se vracel ráno. Přišlo to, co bylo nezvratné – další ženy.

V tom okamžiku si poslušná manželka uvědomila, že je doma služkou a její manžel si žije svůj život bez ní. A ještě se jí vysmíval, že stejně nakonec udělá to, co bude chtít on. A měl pravdu. Situace se však vyřešila sama, když se herečka uprostřed divadelního představení zhroutila, a během návštěv na psychiatrii se stihla i rozvést.

herečka a spisovatelka Ivanka Devátá
herečka a spisovatelka Ivanka Devátá | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Jenže neměla vyhráno. Kouzlo bývalého manžela nikam nezmizelo, a přestože měla i jiný vztah, nakonec spadla do jeho pasti podruhé. Velkou zásluhu na tom měly i děti, které otce milovaly a tvrdily, že se určitě polepšil.

Celé dva roky se Vinklář snažil hrát roli hodného otce a věrného manžela, ale nakonec se stejně vrátil do zajetých kolejí. Tentokrát už Ivanka Devátá s rozvodem na nic nečekala, a přestože už měla 48 let, cítila se konečně svobodná a šťastná. Josef Vinklář dospěl k názoru, že manželství není pro každého a nikdy se ženit neměl.

Seriál Nemocnice na kraji města je k vidění v nedělní podvečery na ČT a Hříšní lidé města pražského jsou ve středeční večerní nabídce na ČT.

Zdroje článku:
  • csfd.cz,
  • Staré dobré časy 6/23, vydavatel RF Hobby,
  • Autorský text