Iva Janžurová s nikdy nehasnoucím přílivem humoru oslavila nedávno 80. narozeniny

Iva Janžurová s nikdy nehasnoucím přílivem humoru oslavila nedávno 80. narozeniny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zdravotní sestra, která byla postrachem doktorů i pacientů, nesnášenlivá sousedka, herecká diva nebo stará dáma se sklony brát spravedlnost do vlastních rukou. To je jen zlomek pestrých roli, které herečka za svou dlouhou kariéru vytvořila.

Herečka Iva Janžurová pochází z učitelské rodiny a 19. května oslavila ve zdraví krásných 80 let. Původně měla talentovaná ikona českého filmu jít ve stopách svých rodičů, nakonec ale láska k divadlu zvítězila a šla studovat do Prahy na DAMU. Po škole působila v Divadle na Vinohradech, odkud odešla do Národního divadla.

Seriálová tvorba

Hrála v celé řadě předrevolučních seriálů, namátkou si připomeňme: Eliška a její rod (1966) nebo Píseň pro Rudolfa III. (1967-1969). Určitě nejvýraznější seriálovou roli vytvořila jako sestra Huňková v populárním seriálu Nemocnice na kraji města (1977). Krásnou roli potrhlé učitelky hudby, které se děti zbavily tak, že ji poslaly do světa pohádek, si zahrála v seriálu Arabela (1980).

Z jedné role do druhé

Za svou kariéru vytvořila tolik filmových rolí, že je velmi těžké vybrat ty nejslavnější. Určitě si ji vybavíte v povedené české komedii Pane, vy jste vdova! (1970), kde ztvárnila úspěšnou divadelní hvězdu (a nejen ji). Spolu s hereckými kolegy Jiřím Sovákem, Eduardem Cupákem, Olgou Schoberovou, Františkem Filipovským, Helenou Růžičkovou, Jiřím Hrzánem a dalšími, vytvořili dílo, které baví lidi i po padesáti letech. A stejné je to s komedií „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“, kde si zahrála roli nebezpečné mafiánky libující si v převlecích. Malou, ale velmi humornou roličku si zahrála ve snímku „Marečku, podejte mi pero!“ A kdo by mohl zapomenout na nekonečný sousedský boj rodin Bartáčkových a Novákových, kde si spolu s Františkem Peterkou v roli paní Bartáčkové nenechá nic líbit od svých sousedů Novákových (Stela Zázvorková a Miloš Kopecký) ve filmech Zítra to roztočíme drahoušku (1976) a Co je doma, to se počítá, pánové (1980). Hlavně komediálního žánru se Janžurová držela po celou kariéru a objevila se v dalších filmech, jako například Což takhle dát si špenát (1977), Ten svetr si nesvlíkej (1980).

Na množství filmových rolí si nemohla stěžovat ani po roce 2000, kdy jste ji mohli viděl ve filmu Alice Nelis Výlet (2002), kde si zahrála s dcerami Sabinou a Theodorou. V posledních letech se objevila ve filmech Teorie tygra (2016) nebo v povedené komedii Teroristka (2019). V září bude mít premiéru film Jedině Tereza, v režii Jaroslava Fujta, kde si zahrála menší roli s herci o mnoho let mladšími, jako je Igor Orozovič, Veronika Khek Kubařová, David Matásek, Lenka Vlasáková, Emma Smetana a další.

V soukromí si Iva Janžurová vyzkoušela jedno manželství v roce 1968. Bylo to s kameramanem Janem Eisnerem a trvalo půl roku. Poté se jejím partnerem stal herec a režisér Stanislav Remunda († 2012). Jejich dcery zdědily po rodičích umělecké geny. Theodora je dokumentární režisérka a občas si odskočí k hraní a Sabina kromě hraní píše scénáře. Herečka si užívá čtyři vnoučata (Alfréda, Kajetána, Vincenta a Adýnku).

Významná ocenění

Za filmovou tvorbu obdržela cenu Stříbrný asteroid za nejlepší herečku na Mezinárodním festivalu fantastických filmů v Terstu v roce 1971 za roli Evelyny Kelettiové v komedii Pane, vy jste vdova! Je držitelkou dvou Českých lvů za filmy Co chytneš v žitě (1998) a Výlet (2000). Za divadelní roli je držitelkou Ceny Alfréda Radoka a Ceny Thálie. V roce 2014 byla u příležitosti vyhlašování cen TýTý uvedena do Dvorany slávy. Na 50. ročníku FF v Karlových Varech získala Křišťálový glóbus za celoživotní přínos kinematografii.

Zdroj: