Horor Tiché místo: Zatím jsme neviděli druhý díl, přesto se již chystá třetí

Horor Tiché místo: Zatím jsme neviděli druhý díl, přesto se již chystá třetí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Uvedení pokračování Tichého místa bylo plánováno na duben letošního roku. V důsledku pandemie ale čeští diváci druhý díl stále neviděli, přesto je již v procesu tvorby třetí část.

V roce 2018 přišel do kin nový horor režiséra Johna Krasinskiho (Univerzita pro příšerky, Černobílá spravedlnost). Ten stejný muž se zároveň se svojí manželkou Emily Bluntovou (Mary Poppins se vrací, Na hraně zítřka) zhostil titulní role. Nezvyklý rodinný podnik. Společně ve filmu představují manželský pár Abbottových, který na americkém venkově vychovává tři děti. Bluntová s Krasinskim dokonce na natáčení pro autenticitu zapůjčili fotografie z vlastního rodinného alba. Herec se očividně řídí mottem „udělej si sám“, kromě režie se podílel na scénáři a v kostýmu si zahrál také monstrum.

V žánru v sci-fi hororu není jednoduché vymyslet námět, který by měl hlavu a patu, aby byl jednoduše uvěřitelný. V tomto případě tomu velmi napomáhá ono rodinné prostředí, které je ohroženo příchodem krvelačných mimozemských vetřelců. Pokud někoho z nich najdou, smrt je jistá. Vetřelci mají dokonale vyvinutý sluch, jakýmkoli hlasitým pohybem na sebe upoutáte nechtěnou pozornost. Rodina se snaží všemožně ukrývat a při tom všem nesmí vydat ani hlasu. Chodí bosi, hrací kostky obalují do molitanu a také porod matky se bude muset obejít bez křiku. 

Rozpočet 17 milionů dolarů je dnes v případě amerického hororu v podstatě levná záležitost. Přijemným překvapením byl výdělek 340 milionů dolarů, který film přinesl. Nominací na ceny byly desítky, výhru si vysloužil v Cenách filmových kritiků za nejlepší sci-fi/horor a mimo jiné v Hollywoodských filmových cenách za nejlepší zvuk. Scénář se umístil jako sedmý nejlepší v žebříčku The 100 Hit List. 

Pokračování snímku bylo oznámeno již několik týdnu po premiéře. Krasinski ale zprvu odmítal natočení dalšího dílu, neboť pro něho byl první film příliš osobní. Nakonec uvolil a jeho žena se s dětmi na plátno vrátí. V konečném důsledku sám režisér hodnotí dvojku jako daleko strašidelnější. Tiché místo: Část II bylo dotočeno v září minulého roku a termín uvedení byl stanoven na březen. Koronavirus ale rozhodl jinak a my se tak můžeme těšit na návrat do kin až 22. dubna 2021. 

Pokud film dostojí slibované kvalitě, pak máme jednu dobrou zprávu pro milovníky tichého hororu. Na třetí části se již usilovně pracuje, tentokrát ovšem s jednou zásadní změnou. Krasinski sice zůstane na postu scénáristy a producenta, režie ale byla přidělena Jeffu Nicholsovi (Půlnočí dítě, Mud). Zda tato změna film ještě více povznese, to se dozvíme nejdříve v roce 2022.