Hop – a je tu lidoop: Talentovaná Monika Hálová dala přednost lásce a s herectvím sekla

Hop – a je tu lidoop: Talentovaná Monika Hálová dala přednost lásce a s herectvím sekla
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Právě v druhé polovině sedmdesátých let vznikla celá řada komedií, které se pokoušely s humorným nadhledem kritizovat nešvary tehdejší společnosti: maloměšťáctví, úplatkářství či rozkrádání socialistického majetku.

Jedním z takových filmů je i komedie Hop – a je tu lidoop, na jehož scénáři se podílel i uznávaný Miloš Macourek, který je podepsaný pod celou řadou úspěšných československých projektů (Zítra vstanu a opařím se čajem, Což takhle dát si špenát).

Rybář Fuksa vyloví z řeky láhev a prodá ji vedoucímu hostince Mertovi, který vzápětí zjistí, že v lahvi není nic k pití, ale její obsah je poněkud neobvyklý. Bydlí v ní kouzelný džin, který chce svého majitele učinit šťastným a jediným slůvkem dokáže splnit každé přání.

Hostinský Merta toho samozřejmě využije ke zbohatnutí. Stejně si počíná i další vlastník, chamtivý řezník Tureček. Ten se navíc rozhodne každého, kdo se mu jen trochu nelíbí, proměnit v šimpanze. Zázrakem nabyté bohatství poznamená také Turečkovu dceru Blanku, což se vůbec nelíbí sympatickému Ondrovi, který se jí dvoří.

Blančin otec má ovšem s Ondrou jiné plány. Chce se mu pomstít za to, že se od něj nenechal okrást, a nastraží mu léčku. V chaosu se lahev rozbije a džin, který ztratí domov, se přestěhuje do jiné lahve. Tu si odnese náhodou domů Ondra. Zamilovaný kluk využije možnosti, jak se dostat do blízkosti své vysněné dívky, a tak se nechá proměnit v roztomilé štěně, které dostane Blanka jako dárek. Může tak být v její přítomnosti, a to hodně blízko. Kdo by odolal štěňátku, že.

Blanka už nevidí bohatství jako smysl života a vše se v dobré obrací.

Monika Hálová
Monika Hálová | Zdroj: Filmové studio Barrandov / TV Nova

Film dodnes přitahuje diváky svým hereckým obsazením – zatímco džina si zahrál Josef Kemr, v záporných rolích se objevují Josef Somr a Josef Vinklář. Mladý pár si zahráli Vladimír Dlouhý a Monika Hálová, kteří byli spolužáci na konzervatoři.

Monika Hálová toho moc natočit nestihla. Hereckou kariéru měla slibně rozjetou, ale rozhodla se jinak a ve třiceti se s herectvím rozloučila. Pozorní diváci ji ještě zaregistrovali v seriálu Velké sedlo, kde byla milenkou ženatého nevěrníka v podání Vítězslava Jandáka a čekala s ním dítě. Zahrála si také epizodní roli v seriálu Malý pitaval z velkého města, který je právě v nabídce letního vysílání ČT.

V osobním životě se vedle herečky objevil Václav Kopta, ale vdala se nakonec za báňského inženýra Ortwina Kolarczyka, s nímž odešla do Kanady. Kariéra herečky pro ni skončila, věnovala se pouze divadlu pro krajany a o jejím osudu se toho moc neví. Některé zdroje uvádí, že se možná rozvedla a znovu vdala.

Jako by ji však stále něco spojovalo s Vladimírem Dlouhým. Zemřeli v rozmezí dvou týdnů, ona na rakovinu slinivky břišní a on na rakovinu žaludku.

Komedii Hop – a je tu lidoop si můžete připomenout v polovině srpna na Nově.

Zdroje článku: