Holka z porcelánu Lenka Kořínková poznala velkou popularitu, dobrodružství, drsnou realitu kapitalismu a pád na dno

Holka z porcelánu Lenka Kořínková poznala velkou popularitu, dobrodružství, drsnou realitu kapitalismu a pád na dno
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Odvaha Lence Kořínkové nikdy nechyběla. V patnácti letech opustila bezpečí domova, aby si splnila své sny a odešla do Prahy. Chtěla hrát a zpívat. A na úspěch nemusela dlouho čekat. Režisér Juraj Herz si ji vyhlédl na konzervatoři a pozval si ji na schůzku.

Vypadala mladší, než byla, nezkušená a naivní. To stačilo, aby role Marušky v komedii Holky z porcelánu byla její. Popularita filmu předčila očekávání a smetanu si slízla i začínající herečka.

Režisérům neušlo, že vypadá hodně mladě a má velice výrazné ženské přednosti. A tak za čas začaly chodit i nabídky na role, kde se měla svléknout. Nevadilo jí to, protože se nestyděla. Mladých hereček, které byly ochotné se před kamerou svléknout, v té době moc nebylo, a tak brzy Lenka dostala nálepku „sexy diblíka“. Ona z toho vinila právě film Holky z porcelánu, který jí údajně znemožnil dostávat zajímavé dramatické role.

Na popularitu si stěžovat nemohla, a kromě herectví měla úspěch i se zpěvem. Jenže nespokojenost v seberealizaci na ni začala doléhat a poznamenala její psychiku. A přišel další problém. Do herectví přišla móda super hubených žen, a to ona nebyla. Diety moc nezabíraly, ale potom přišla na to, že když se ráno hodně nají, potom vše vyzvrací a přes den se bude šidit kávou a šampaňským, tak to na postavě bude znát.

Za čas však sama uznala, že tak žít nechce a potřebuje změnu. Tu provedla ve velkém stylu. Byla sice známá a docela úspěšná, ale nebyla šťastná a vysněná kariéra herečky ji zklamala.

Když dotočila film Jak svět přichází o básníky, rozhodla se s manželem emigrovat do Austrálie. Předtím si ještě prožila rok v uprchlickém táboře v Rakousku. Austrálie ji potom připadala jako ráj s průzračným mořem, krásnými plážemi a zdravou stravou na dosah.

Doufala, že se jí podaří splnit si herecký sen na druhý pokus a začít od nuly. Jenže ráj nebyl tak úplně idylický, jak si představovala, a s herectvím neuspěla. Nakonec se živila, jak to šlo, a seděla třeba u pokladny v supermarketu.

Nakonec si znovu musela přiznat, že ji u protinožců nic nedrží, a po 8 letech se vrátila domů do Čech. Našla jinou zemi v jiné době. A ona už nebyla „sexy diblík“. U filmu pracovali jiní lidé a Lenka už byla na další začátek stará. Objevila se v několika rolích, ale nikoho už neoslnila.

Z nouze se rozhodla, že zkusí jiný obor, kde uplatní vlastní zkušenosti. Mnoho let se snažila hubnout a mohla nabídnout to, co sama zkusila. Vydala několik hodně úspěšných knih o hubnutí, které měly daleko k odborným brožurám a lidem se její postoj líbil. Opět se o ní vědělo.

Lenka Kořínková před pár lety, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Problém byl však alkohol, a to jí na popularitě nepřidávalo. Navíc se objevovaly hodně nelichotivé fotografie z jejich opileckých akcí. A nešlo jen o nějaké veselí na mejdanu. Její kytičkové dietní cykly začaly dostávat trhliny.

Kořínková se obhajovala tím, že návrat byl drsný, lidé ji odsuzovali, rozvedla se a zůstala sama. Nakonec se znovu vdala, ale alkohol moc vztahům nepřeje, takže ani další manželství jí nevyšlo.

Zkusila znovu zabojovat a jít se léčit, ale k tomu neměla dost pevnou vůli a asi jí chyběla opora. Nakonec se stáhla do ústraní a dávala lekce angličtiny a zabývala se zdravým stravováním. Párkrát se objevila v pořadu Prostřeno a nebyla to moc pěkná podívaná.

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • Nostalgie,
  • autorský článek