Terminátor slaví 73. narozeniny. „Hasta la vista“ a další zajímavosti z pestrého života Arnolda Schwarzeneggra

Terminátor slaví 73. narozeniny. „Hasta la vista“ a další zajímavosti z pestrého života Arnolda Schwarzeneggra
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na přistěhovalce pocházejícího z velmi chudých poměrů, měl Arnold neuvěřitelný život. Stal se jednou z nejznámějších hvězd akčních filmů, a nakonec i guvernérem Kalifornie. Jeho život je příkladem splněného amerického snu.

Sportovní úspěchy

Arnold se narodil 30. 7. 1947 v Thalu, v jihovýchodním rakouském Štýrsku. Od dětství rád sportoval a byl velice všestranný. Ve čtrnácti letech už měl jasno, kulturistika nad vším vyhrála. A myslel to určitě vážně, jinak by nezískal 7x titul Mr. Olympia a 5x Mr. Universe. Dodnes je považovaný za nejúspěšnějšího kulturistu všech dob a hrdě nosí přezdívku „rakouský dub“.

Za 73 let života toho stihl opravdu hodně

O jeho filmování už bylo napsáno skoro vše, pojďme se podívat na zajímavosti z jeho života.

• V jeho rodišti má své muzeum, se všemi trofejemi ze svého sportovního života a nechybí i pár zajímavých exponátů z natáčení filmů. Tím nejcennějším je motocykl Harley Davidson, který si zahrál ve filmu Terminátor 2.

• Pokud jde o Terminátora, Arnold se k filmu dostal jako kandidát na postavu Kyle Reese, ale když poznával roli, která je připravená pro Terminátora, moc ji chtěl a velice dlouho Camerona musel přesvědčovat, že je to role právě pro něj.

• Kultovní hláška „Hasta la vista“ se v žebříku oblíbených filmových hlášek umístila na 37. místě.

• Při natáčení Predátora byl herec po delší dobu celý pokrytý hlínou a byla mu zima. Štáb ho chtěl zahřát pod lampami, ty ale vysušovaly hlínu, a tak Arnolda zahřívali rumem. Některé scény tak točil už velmi opilý.

• I přes pohádkové honoráře, které si herec vydělal za mnoho akčních filmů, byl pro něj nakonec nejvýnosnější film Dvojčata, kde inkasoval 20 % světových tržeb, které snímek vydělal, včetně televizních práv, DVD licencí a reklamních předmětů.

• Při natáčení filmu Barbar Conan, který Arnoldovi hodně v kariéře pomohl, se herec poctivě připravoval a navštěvoval bojové a jezdecké kurzy a trénoval 3 měsíce každý den asi dvě hodiny s mečem o hmotnosti 5 kg. Naučil se také lezecké techniky, padat a skákat z pětimetrové výšky. Dlouhé vlasy, které ve snímku má, jsou jeho. Nechal si je narůst pro roli.

• Když Arny rozjížděl hereckou kariéru, jeho agent mu řekl, aby nepočítal s velkým úspěchem, protože má podivně tvarované tělo, hrozný přízvuk a nezapamatovatelné jméno.

• Arny byl vůbec prvním civilistou, který si koupil vůz Hummer a dokonce to bylo na jeho popud, aby se začala u vojenského vozu vyrábět verze pro civilisty.

Podle přátel z dětství měl Arnold tři velké sny. Chtěl žít v USA, stát se hercem a vzít si ženu z rodu Kennedy. Vypadá to, že mu to vyšlo, a ještě k tomu získal jako bonus křeslo guvernéra Kalifornie.

Tak ať se v dalších letech stále daří. „Hasta la vista“!