Návrat do světa Harryho Pottera s Fantastickými zvířaty a Mlokem Scamanderem

Návrat do světa Harryho Pottera s Fantastickými zvířaty a Mlokem Scamanderem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 2016 byl natočen film Fantastická zvířata a kde je najít, v němž britský kouzelník Mlok Scamander (Eddie Redmayne) přijíždí do New Yorku s kufříkem ukrývajícím magické tvory. Když ne zcela neškodná stvoření uprchnou, nastane chaos. Navíc se na scéně objeví nebezpečný černokněžník Grindelwald.

Začalo to slibně, skončilo neslavně

Dva roky po prvním filmu vzniklo pokračování s podtitulem Grindelwaldovy zločiny, kde Gellert Grindelwald (Johnny Depp) začne budovat armádu, s níž se chystá ovládnout svět. Ve snaze jeho plány překazit požádá Albus Brumbál (Jude Law) o pomoc magizoologa Mloka Scamandera.

Eddie Redmayne a Katherine Waterston
Eddie Redmayne a Katherine Waterston | Zdroj: TV Nova

V roce 2022 pak vstoupil do kin třetí film Brumbálova tajemství přinášející finální střetnutí dobra se zlem. Fanoušci ho nepřijali s příliš velkým nadšením. Celou trilogii negativně poznamenalo přeobsazení Johnnyho Deppa v důsledku obvinění z domácího násilí páchaného na ex-manželce Amber Heard. Ta byla nakonec soudem uznána vinnou z pomluvy bývalého manžela, ale osud Fantastických zvířat už byl bohužel zpečetěn. Ani Mads Mikkelsen v roli Grindelwalda nedokázal zaručit napínavou a zábavnou podívanou, jakou naposled nabídl první z těchto tří filmů.

Švihání hůlkou působí na obrazovce realisticky díky trenérovi

Eddie Redmayne se kdysi zúčastnil konkurzu na roli Toma Raddla ve filmu Harry Potter a Tajemná komnata, ale byl odmítnut. O několik let později ho však tvůrci vybrali do role ikonického čaroděje Mloka Scamandera. Údajně byl jejich první a jedinou volbou.

Všichni fanoušci příběhů ze světa Harryho Pottera dobře vědí, že hůlka si vybírá kouzelníka. Ovšem ve Fantastických zvířatech bylo Eddiemu umožněno vyrobit si vlastní hůlku pro účely natáčení. Možná si říkáte, že mávat hůlkou zvládne každý (pochopitelně s výjimkou motáků), ale není to tak snadné, jak se zdá. Proto byl při natáčení přítomen učitel pohybu, který hercům pomáhal trénovat s hůlkami tak, aby jejich používání působilo co nejautentičtěji.

J. K. Rowlingová vytvořila pro první film nové slovo

A to slovo zní „choranaptyxic“. Musela tak učinit poté, co si vymyslela mýtické bytosti, které mohou růst nebo se zmenšovat v závislosti na velikosti okolního prostoru. V české verzi se taková stvoření nazývají choranaptyckými. Danou vlastnost mají okamie (occamy), na první pohled roztomilé, ale nebezpečné příšerky s hadím tělem a křídly. Jacobu Kowalskému (Dan Fogler) se nicméně vyplatily, když mu Mlok Scamander přenechal kufr plný jejich stříbrných skořápek. Díky nim si mohl otevřít vytoužené pekařství.

Scéna z filmu Fantastická zvířata a kde je najít
Scéna z filmu Fantastická zvířata a kde je najít | Zdroj: TV Nova

Není tak špatné být z Mrzimoru

Mrzimor (v angličtině Hufflepuff) bývá mnohými považován za nejslabší a nejméně oblíbenou kolej v Bradavicích, přitom dal světu řadu schopných čarodějů, včetně Nymphadory Tonksové, profesorky Pomony Prýtové, Cedrica Diggoryho nebo právě Mloka Scamandera. Ten vzdává své bradavické koleji hold nošením šedožluté šály např. v poslední scéně a propagačních materiálech k prvnímu filmu, na který se diváci mohou těšit už v sobotu 29. července ve 20:20 na Nově nebo ve středu 2. srpna v 15:40 na Nova Cinema.