Eliška a Damián: Eleonora odhalila Damiánovo tajemství a správce zámku se rozhodl zbavit Matouše

Eliška a Damián: Eleonora odhalila Damiánovo tajemství a správce zámku se rozhodl zbavit Matouše
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Damián s Matoušem stále netuší, jak ukončit nedobrovolné cestování v čase. Matouš má ale v jednom jasno – rozhodně by Damián neměl přenášet do minulosti žádné předměty z budoucnosti, protože by to mohlo být nebezpečné.

Jenže na Matouše se řítí mnohem větší problémy, než je mizící Damián. Správce si všiml, že má alchymista Matouš u dvora stále větší vliv, a to se mu nelíbí. Rozhodl se tedy, že se Matouše za každou cenu musí zbavit.

Zkusí mu do jeho dílny podstrčit zakázanou knihu a vše naplánuje tak, aby se u něj kniha našla. Jenže nepočítá s tím, že zvídavá Eleonora si vyslechne jeho plány a Matouše varuje. Knihu stihnou schovat a správci tak jeho plán nevyjde.

Eleonora usoudí, že by se Matouš měl něčím blýsknout, aby si svou pozici u dvora posílil. Napadne ji, že by to mohl vzít přes nějaký milý objev v kuchyni. Frederika jí totiž vyprávěla, jak si doma pochutnávají na omáčce z rajčat s česnekem a tymiánem. To by mohlo zabrat. Na dvoře knížete Adama jsou rajčata považována jen za okrasné rostliny a má se za to, že jsou jedovatá.

Matouš s Eleonorou uvaří výtečnou omáčku a nabízí ji u stolu, ale kníže ani jeho manželka se moc přesvědčivě na novinku netváří. Zato Frederika si omáčku nemůže vynachválit. Zákeřného správce napadne, že by mohl Frederiku otrávit. Vina by tak padla na Matouše.

Naštěstí zasáhne Eleonora a otrávenou Damiánovu snoubenku přivede včas za Matoušem. Ten pozná, čím byla Frederika otrávena, a podá jí protijed.

Mladý alchymista se rozhodne oplatit správci jeho zákeřné činy a připraví lektvar, který ho má zdrogovat a trochu vystrašit. Jen neví, jak mu macerát podat. Pro Eleonoru to však není problém a úkolu se ujme. Správce tak zažije opravdu krušné chvíle a alespoň na chvíli pochopí, že by si s Matoušem neměl zahrávat.

Pro Eleonoru přichází velké překvapení. V noci, kdy hlídala přiotrávenou Frederiku u Matouše, viděla Damiánův návrat z výletu do současnosti. Matouš tak musel s pravdou ven a mladá šlechtična se pro cestování časem doslova nadchla. Hned by si to chtěla vyzkoušet. Konečně pochopila, proč je její bratr pořád někde pryč.

Damián
Damián | Zdroj: FTV Prima

V současnosti se zatím Elišce vrátil domů bratr Tom. Dům také postihla nemilá havárie vody, a to byl čas pro Eliščina snoubence Martina, který hned nabídl peníze, aby se dům mohl opravit.

Také se naskytla příležitost pro Mortena, aby se vydával za instalatéra a mohl nerušeně šmejdit v domě. Jeho úmysly nejsou ještě zcela jasné, ale hodně ho zajímá, proč Damián cestuje časem za Eliškou.

To zajímá i Damiána. Ten s babičkou Kateřinou celou situaci rozebírá. Kateřina zmíní, že má vypracovaný rodokmen a oba se nadšeně pouští do bádání. Ale o moc moudřejší nejsou. Kateřina nemá mezi předky žádné šlechtice, a tak teorie, že by Damián a Eliška mohli být nějak příbuzní, se nepotvrdila. Nějaký důvod ale být musí, že se šlechtic neustále vrací právě k ní.

Eleonora
Eleonora | Zdroj: FTV Prima

V rodokmenu chybí jedna vzdálená větev příbuzných, protože se nenašly žádné staré zápisy v matrice, které by mohly přinést potřebné údaje. To ovšem Damián mohl změnit a ve své době si na opilce, který měl vést kroniku, došlápl. Pod pohrůžkami ho donutil, aby všechny záznamy doplnil a přikázal mu, že kroniku musí schovat na faře do tajné schránky ve zdi.

Bylo potom snadné v současnosti ruinu fary najít. Damián se tam vydal s Eliškou, kterou do akce proti její vůli zapojila Kateřina. Oba mladí lidé se tak cestou mohli poznat, což donutilo Elišku trochu změnit na Damiána názor.

Jenže ani kronika nepřinesla žádné vysvětlení, které by ukojilo Damiánovu zvědavost. Když není Eliška dávná příbuzná, kdo tedy je? Proč má v její přítomnosti pocity, které nikdy předtím nezažil?

Zdroje článku: