Dvě chuťovky z Netflixu, které neutralizují vánoční lavinu pohádek

Dvě chuťovky z Netflixu, které neutralizují vánoční lavinu pohádek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pohádkám se v závěru roku nevyhne nikdo, kdo vlastní televizní přijímač. Vlastně už od začátku prosince se ve vysílání objevují častěji a pár dní před Štědrým dnem už jim nikdo neuteče. Teď přišel čas vrátit naše vnímání do reality a není nic lepšího, než film či seriál, který je plný adrenalinových zážitků.

Návrat Pedra Alonsa

Fenomén zvaný Papírový dům překvapil tvůrce i diváky. A tvůrci se rozhodli vrátit a vytvořit jednomu z fenomenálních lupičů minulost. Berlín byl často nesnesitelný, ale prequel z něj udělal nejen zloděje, ale i milovníka.

Se seriálem Papírový dům to pro Netflix byla trefa do černého. Za hubičku si streamingová společnost od Španělů zakoupila seriál, který v rodné zemi spěl k zániku, a začaly se dít neskutečné věci. Seriál si získal miliony fanoušků po celém světe a pokračování na sebe nenechalo dlouho čekat. Diváci se dočkali pěti sérií, někteří byli nadšení až do konce, jiní si nejvíce vychutnali počáteční série. Celkově šlo o jeden z nejpodařenějších seriálů, který Netflix svým předplatitelům nabídl.

Ikonické masky Salvatora Dalího, které si parta zlodějů oblíbila, šly na dračku, a dokonce je začali používat i skuteční lupiči!

Právě kvůli obrovské popularitě se už v roce 2021 objevila informace, že se chystá prequel. Dočkali jsme se na konci prosince a jde o příběh jedné z postav, která byla plná protikladů a jen těžce čitelná.

Berlín byl bratrem geniálního Profesora, a přestože zemřel na konci druhé série, protože tvůrci zřejmě v té době nepočítali s pokračováním, nakonec se ve vzpomínkách vracel i v dalších sériích. Diváci tak mohli trochu nahlédnout do jeho života, ale hodně jim zůstalo skryto.

A právě to je obsahem osmidílného seriálu Berlín. Jde však o trochu jiný styl příběhu. Pro někoho může být zklamáním, že tentokrát chybí brilantní mozek Profesora a děj je až moc posazený do milostných vztahů. Berlín se svou partou tentokrát předvede krádež šperků a herec Pedro Alonso se ukáže v trochu jiném, příznivějším světle. Humor nechybí. V seriálu se také objeví inspektorka Raquel Murillová (Itziar Ituño), ze které se později stane přítelkyně Profesora s přezdívkou Lisabon. Divákům bude povědomá i zrzka Najwa Nimri, která v původním seriálu ztvárnila těhotnou a nekompromisní (trochu šílenou) inspektorku.

Starý příběh v novém kabátě

Tak by se dal nazvat film Sněžné bratrstvo, který právě přistál na Netflixu a vznikl ve spolupráci Španělska a Uruguaye. Příběh, který vznikl na základě skutečné události už se v minulosti dočkal skvělého filmového zpracování (film Přežít z roku 1993). Tvůrci tak museli k námětu přistupovat velice zodpovědně, aby vytvořili konkurenceschopný film. A povedlo se jim to. Jak uvádí podtitul knižní předlohy, jde o definitivní popis největšího světového příběhu o přežití.

Mrazivý příběh se na Netflixu dere do popředí ve sledovanosti a je to zaslouženě. Moc tak dobrých filmů v nabídce novinek nemá.

Přestože budou vždy kritici, kteří upřednostní první filmovou verzi z roku 1993, nové zpracování dokázalo na maximum využít nových technologií. Třeba záběry ze samotné katastrofy, když se letadlo řítí k zemi, a moment, když vyhladovělé a zraněné přeživší zasype opakovaně lavina, diváky dostane do děje tak, že cítí mráz, strach i beznaděj spolu s pasažéry letadla.

Kromě pěkného adrenalinového zážitku je film také poctou samotnému člověku a tomu, co v sobě lidé umí najít, aby přežili.

Osud pasažérů vyvolává soucit a obdiv zároveň, obzvláště proto, že za příběhem herců jsou skryté skutečné osudy pasažérů – členů ragbyového týmu, kteří se v roce 1972 zřítili při přeletu nad Andami a pro přežití museli překonat nejen extrémní přírodní podmínky, ale i své morální zásady. Jedinou dostupnou stravou byla totiž těla zemřelých pasažérů.

Otázka, co všechno je člověk ochoten a schopen udělat pro přežití, byla zodpovězena.

Zdroje článku: