Kauza metanol: Zajímavý dokument Bez lítosti se vrací ke známým kauzám, které otřásly Českem

Kauza metanol: Zajímavý dokument Bez lítosti se vrací ke známým kauzám, které otřásly Českem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tentokrát dojde na Rudolfa Fiana, muže, který byl odsouzený za obecné ohrožení v kauze metanol na doživotí. Uvězněný Rudolf Fian zavzpomínal na kameru na události z roku 2012, kdy byl součástí gangu, který stál za usmrcením padesáti lidí.

Rudolf Fian nebyl jediným odsouzeným v této velké a tragické kauze staré téměř 12 let. Byl jedním ze dvou hlavních „míchačů“ alkoholové směsi kontaminované metanolem v takzvané zlínské větvi v kauze metanol. Spolu s ním si verdikt o doživotním odsouzení u Krajského soudu ve Zlíně vyslechl i Tomáš Křepela.

Další obvinění si od soudu za kauzu, která začala 3. září 2012, odnesli mnohaleté rozsudky (15 a 16 let) závislé na jejich spolupráci během vyšetřování a na pozici, ve které se v celém dobře fungujícím gangu nacházeli. Celkem bylo v kauze obviněno 31 lidí, přičemž 10 z nich stanulo právě u soudu ve Zlíně.

Míchač Rudolf Fian vyrobil celkem deset tisíc litrů jedovatého alkoholu tak, že k pěti tisícům litrů etanolu přidal pět tisíc litrů metylalkoholu. Doživotní rozsudky pro dva míchače byly úplně prvními doživotními tresty udělenými v polistopadovém období za obecné ohrožení, nikoliv za vraždy.

Celý proces byl hodně dramatický a u soudu zazněly i tragické příběhy lidí, kteří požití jedovatého alkoholu sice přežili, ale se slepotou, bez citu v rukou a se ztrátou soběstačnosti se budou potýkat do konce života.

Šokující jsou dodnes hlavně čísla spojená s kauzou. Kdyby se gangu podařilo prodat všechen pančovaný alkohol, mohli usmrtit 160 tisíc lidí! Jen díky rychlosti, se kterou se postupovalo při vyšetřování, zemřelo „pouze“ padesát lidí. Ale ani to není povzbudivý počet.

Robert Fian
Rudolf Fian | Zdroj: FTV Prima

Fian už se asi z vězení nedostane

Rudolf Fian, vyučený zámečník, vystupoval během soudního řízení velmi chladně a do poznámkové bloku si dělal zápisky. U soudu pronesl, že se cítí být nevinen. Odporoval si sám, protože v dřívější výpovědí se k výrobě jedovatého alkoholu přiznal, dokonce se slzami v očích.

Jako „míchač“ se začal živit poté, co vystřídal řadu zaměstnání, od horníka nebo hospodského až po výrobce nemrznoucí směsi do ostřikovačů. Právě u této práce se potkal s podnikatelem Tomášem Křepelou a na jaře roku 2012 Křepela poprvé zmínil, že když se metanol naředí v poměru 1:1 s etanolem, jedovaté účinky se neutralizují.

Fian tvrdil, že mu uvěřil a nikde si tuto věc neověřoval. Potom několik měsíců nemohl z hlavy vypustit šílený nápad, jak zbohatnout. Přece jen metanol byl o hodně levnější než etanol. Kolik by asi mohl vydělat na černém trhu, kdyby nabízel směs těchto dvou látek?

A na zkoušku vyrobil jednu lahev. Křepelovi věřil, ale nenašel odvahu, aby si dal třeba jednoho nebo dva panáky. Jen nápoj olízl a usoudil, že chutná dobře. A tak začal vznikat plán na smrtící směs. Křepela zajistil metanol, o distribuci se postaral známý, který obchodoval s černým alkoholem. A první zkušební várka šla do světa. Ta se ještě cestou ke spotřebiteli naředila a ochutila trestěmi.

Kauza metanol pomohla odhalit obchod s nezdaněným lihem

Z jednoho hloupého nápadu vznikla kauza, která ukázala, jak dobře je u nás černý trh zakořeněný. Odhalila doslova lihovou mafii a 3 miliony litrů nezdaněného lihu ukrytého v několika roztroušených podzemních nádržích. Stopa vyšetřovatelů vedla i do likérek, které byly do té doby považované za seriózní značku. Kdyby nedošlo k metanolové kauze, možná by ještě dlouho trh s nelegálním lihem vzkvétal.

Zdroje článku: