Staříci, sentimentální drama oceněné Lvy

Staříci, sentimentální drama oceněné Lvy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Veterán a bývalí politický vězeň se vrací do Čech, aby se pomstil za křivdy, které na něm kdysi komunisté napáchali. Hvězdně obsazení Staříci, hořké, sentimentální drama.

Vlastimil Reiner v podání Jiřího Schmitzera se po mnoha letech vrací do Čech. Během komunistického režimu se mu podařilo emigrovat do amerického Oregonu, kde několik let poklidně žil. Válečný veterán a bývaly politický vězeň na svou vlast nikdy nezapomněl, ba naopak, na návrat do Čech myslel neustále. Hlavně pak na to, až se vrátí a za všechno se pomstí.

Vlastovi je už něco přes 80 let a je upoutaný na invalidní vozík, když jeho letadlo přistane v Praze. Tam už na něj čeká jeho dávný kamarád Antonín v podání Ladislava Mrkvičky, se kterým se seznámil v protikomunistickém odboji. Ten si ale myslí, že se Vlasta vrací jen z toho důvodu, aby prožil poslední etapu svého života ve vlasti.

Tonda žije sám, a tak se o svého kamaráda invalidu stará. Spí spolu v jedné posteli, koupe ho, jezdí s ním na procházky. Až později zjišťuje, že Vlasta se vrátil úplně za jiným účelem, a to aby zabil komunistického prokurátora Václava Mráze, který má být podle všeho ještě na živu. Mráz nedostal za své zločiny v 50. letech žádný trest, a to chce Vlasta změnit. Proto požádá Tondu, aby mu s touto pomstou pomohl.

Tonda má starou dodávku, tu opraví a mohou s Vlastou společně vyrazit. Všem řeknou že jedou na poslední výlet, vlastně jako za mlada, přitom se ale vydávají na nebezpečnou misi, vypátrat a zabít Mráze. Zdalipak se jim to podaří?

Film Staříci proměnil 2 nominace na Českého lva, a to za nejlepšího hlavního i vedlejšího herce. Snímek vykresluje dopad komunistického režimu na lidské životy, přestože uběhlo tolik let. Film je plný sentimentálních, občas i trochu komických dialogů, ne každého diváka si ale získá, a ne v každém dokáže probudit emoce.