Schimanski, nejznámější německý inspektor, se proslavil dobrodružstvím s indiány

Schimanski, nejznámější německý inspektor, se proslavil dobrodružstvím s indiány
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zvláštní jméno Götz mu vymyslel otec, německý herec Henrich George, který se později zapletl s Hitlerem. Po válce si ho odvedli Rusové a už ho nikdy neviděl. Hercem se stal tak trochu z trucu, protože od matky věděl, že by si to otec nepřál.

Ani studium na prestižní škole ve Švýcarsku jeho odhodlání stát se hercem nezměnilo. Měl štěstí, že starostlivá matka, kterou byla herečka Berta Drew, za něj ztratila dobré slovo hned v několika divadlech, čímž mu začátek kariéry docela usnadnila. On však toužil po větší popularitě a snažil se dostat k filmu. Matka mu přišla fandit i na jeho první filmovou premiéru v roce 1953, kde se na plátně potkal s krásnou Romy Schneider.

Urostlou postavu dokázal Götz George prodat, když režisér Harald Reinl hledal herce pro film Poklad na Stříbrném jezeře (1962), a přestože ho tam ošklivě pokousal kůň, se kterým si nějak nevěděl rady, na natáčení vzpomínal rád. Objevil se potom třeba ještě v dalších „mayovkách“, konkrétně ve snímcích Mezi supy a Vinnetou a míšenka Apanači.

Herec uvedl, že se nikdy za tyto role nestyděl, protože to bylo poprvé, kdy si vydělal herectvím slušné peníze a filmy byly velmi populární. To ještě netušil, že už za krátký čas nebude v Evropě nikdo, kdo by nevěděl, kdo je Horst Schimanski.

Přestože do velkolepého seriálu nenastupoval jako hvězda, produkci se v roli líbil a dokázal je přesvědčit o některých změnách své postavy. Jako první věc zamítl oblečení, které měl Schimanski nosit. Vysvětlil jim, že kdyby se v kriminálním prostředí v Duisburgu pohyboval v saku a kravatě, všichni lotři by se mu vysmáli. Další den přinesl šedou motorkářskou bundu, kterou koupil v army shopu. Rovněž se nabídl, že klidně na natáčení zapůjčí svou milovanou motorku.

Nikdo v té době netušil, že právě vytvořil image jedné z nejpopulárnějších postav německého kriminálního žánru, která se držela na vrcholu žebříčku popularity až do okamžiku, než se po německých dálnicích začali prohánět hoši z Kobry 11.

Svérázný inspektor měl rád nebezpečí i v soukromém životě – každou chvíli trávil potápěním na Sardinii, kde měl jednu ze svých nemovitostí. Jednou ho jeho koníček málem stál život, když se vynořil v okamžiku, kdy nad ním proplul motorový člun s turisty. Nakonec zubaté utekl a bylo zažehnáno i nebezpečí, že přijde o nohu. Za život byl v ohrožení života ještě několikrát a bral to tak, že nebezpečí k životu patří. Nakonec se dožil 77 let (1938-2016) a zemřel na problémy se srdcem. Měl zřejmě i rakovinu. Nechtěl však, aby byl Schimanski v očích fanoušků jako nemocný stařec, a tak se s ním jeho příznivci ani nemohli rozloučit.

Zdroje článku: