Nikdo neodhadne, kolik kluků od roku 1963 usínalo s představou Divokého západu, kterým cválají na koních dva muži

Nikdo neodhadne, kolik kluků od roku 1963 usínalo s představou Divokého západu, kterým cválají na koních dva muži
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Fenomén zvaný Vinnetou se vrací i toto léto. Filmy o legendárním indiánském náčelníkovi a jeho příteli Old Shatterhandovi jsou dnes stejně populární jako v letech, kdy se poprvé objevily na filmovém plátně.

Světovou proslulost těmito rolemi získali francouzský šlechtic Pierre Brice, který hrál Vinnetoua, a americký herec Lex Barker, který hrál Old Shatterhanda. Zajímavé také je, že filmy o dobrodružstvích Vinnetoua stále patří v Německu k nejsledovanějším filmům všech dob. Oba herci se stali dobrými přáteli i v reálném životě. Pierre Brice obdržel za roli indiánského náčelníka desítky filmových cen.

Nemalou měrou k úspěchu filmů přispěla i nádherná příroda, která tak dokonale doplňovala příběh z amerického Divokého západu a bylo vlastně úplně jedno, že se točilo v Jugoslávii (v oblasti dnešního Chorvatska). V letech 1962 až 1968 bylo v koprodukci Rialto Film z Berlína a Jadran Film natočeno celkem jedenáct filmů inspirovaných nekonečnou fantazií spisovatele Karla Maye, který sice vůbec prostředí, kam zasadil své hrdiny, neznal, ale dokázal ho neuvěřitelným způsobem popsat.

I po šedesáti letech do romantického prostředí natáčení proudí davy turistů, aby třeba v Národním parku Plitvice na vlastní oči viděli, kde se točily záběry pro film Poklad na stříbrném jezeře nebo Vinnetou – Poslední výstřel. Před šedesáti lety stejně jako dnes park nabízí dechberoucí zalesněnou oblast, skály nebo křišťálově čisté vodopády a modrozelená jezera.

Když Vinnetou zemřel v roce 1965 ve filmu Poslední výstřel, vypukla obrovská vlna protestů. Režisér Harald Reinl dokonce kvůli smrti náčelníka Apačů dostal výhružné dopisy a v dalším svém díle tak znovu oblíbenou postavu vzkřísil.

záběr z filmu
záběr z filmu | Zdroj: Jadran Film / © Česká televize

Romány Karla Maye do jisté míry symbolizují romantickou touhu po jednodušším životě v těsném kontaktu s přírodou. Přestože scénáře byly hodně upraveny, podstata a myšlenka v dílech zůstala. Popularita filmů je z velké části způsobena schopností příběhů dráždit fantazii diváků a vtáhnout je do vysněného světa, o kterém snil každý malý kluk a leckterá dívka.

První setkání a velké dobrodružství legendárního indiánského náčelníka a jeho hrdinného přítele Old Shatterhanda si můžete připomenout už 2. července večer na ČT1.

Filmové zpodobnění prvního společného dobrodružství ikonické dvojice Vinnetou a Old Shatterhand vzniklo v roce 1963, rok po Pokladu na stříbrném jezeře. Právě velký kasovní úspěch prvního snímku, který vznikal jako samostatný projekt, vnuknul tvůrcům myšlenku vytvořit na základě dobrodružných románů Karla Maye mnohadílnou filmovou sérii. Štáb i herecký obsazení zůstalo z větší míry stejný jako v případě Pokladu na Stříbrném jezeře. Hlavním přírůstkem byla mladá francouzská herečka Marie Versini, které role křehké Nšo-či vynesla v srdcích diváků po celém světě nehynoucí slávu.

Film, jenž se natáčel v letních měsících roku 1963 v exteriérech v Jugoslávii, měl premiéru v prosinci a stal se nejúspěšnějším německým filmem roku 1964.

Zdroje článku: