Dobrodružství kriminalistiky: Hvězdně obsazená epizoda přivedla na obrazovky Čepka, Munzara, Maciuchovou a Brodského

Dobrodružství kriminalistiky: Hvězdně obsazená epizoda přivedla na obrazovky Čepka, Munzara, Maciuchovou a Brodského
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tentokrát bude v hlavní roli nová kriminalistická metoda – balistika. Právě ta naruší plány osoby, která stojí za vraždou hulváta, karbaníka a opilce, kterého by klidně mohlo chtít zabít hned několik lidí. Kdyby nebylo možné určit, ze které zbraně padl smrtící výstřel, nejspíš by zločin zůstal nevyřešený.

Děj epizody je umístěn do Anglie dvacátých let minulého století. Krásná majitelka panství (Hana Maciuchová) se nechala okouzlit pohledem hlubokých oči a sliby věrné lásky, a tak se provdala za člověka, který měl hluboko do kapsy (Petr Čepek). Ten si rozhodně nevážil toho, že byl díky sňatku zaopatřen do konce života a že získal společenskou prestiž. Po svatbě hned ukázal svou pravou tvář –⁠ byl neomalený, sprostý, pil jako duha a prohrával vyženěný majetek. Dokázal si během krátké chvíle udělat celou řadu nepřátel, a proto nebylo zpočátku vůbec jisté, kdo ho zavraždil. Jeho tělo bylo jednoho dne nalezeno v lese.

Hana Maciuchová
Hana Maciuchová | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Byla to právě nová kriminalistická metoda, která ukázala na viníka. Jde o příběh smyšlený, protože poprvé se u soudu balistika objevila při vyšetřování zastřelené Marie Eleonory Windischgrätzové (1848), za jejíž smrt byl odsouzený student Maux. Povolaný puškař Anton Lebeda porovnal pušku studenta s průstřelem v okně. Dokázal tak, že měl Maux úplně jinou zbraň, ze které nemohla být střela vypálena. Bylo to poprvé v Rakouském císařství, kdy byl z vězení propuštěn člověk na základě expertizy zbraní.

Nicméně příběh v režii Moskalyka je zábavný a herecký výkon Petra Čepka obdivuhodný. Dokázal zahrát hulváta tak přesvědčivě, že se ani diváci nemohli divit, že se ho někdo potřeboval zbavit. Petr Čepek navzdory krátkému životu, kdy mu bylo vyměřenou pouhých 54 let, stihl celou řadu zajímavých rolí, a to i přesto, že pro svou pravdomluvnost nebyl režimem moc oblíbený. Určitě nezapomenutelný byl v hudební komedii Trhák, případně i jako Turek, žárlivý manžel Libušky Šafránkové, v komedii Vesničko má středisková.

Haně Maciuchové v roli majitelky rozlehlého panství nechyběla noblesa a šarm. Přestože jí v té době bylo už přes 40 let, vypadala moc dobře, ostatně jako vždy. V lednu už to byly dva roky, co nás opustila, ale zanechala za sebou celou řadu zajímavých rolí. Hlavně v seriálech nechala výraznou stopu, a to například jako učitelka Hejlová v nekonečném seriálu Ulice, kde hrála řadu let až do okamžiku, než ji dostihly zdravotní problémy. Skvěle zahrála i přísnou a cílevědomou manželku doktora Blažeje v seriálu Nemocnice na kraji města a v mládí byla nesmělou přítelkyní Vlastičkou Slávka Krbce, vnuka Evžena Humla, v ikonickém seriálu Chalupáři. Stejně elegantní byla i jako Olinka v dobovém seriálu Žena za pultem.

K vidění na ČT1 31. května večer.

Zdroje článku: