Devadesátá léta dala světu celou řadu skvělých amerických filmů, které byly založeny na příběhu a hereckém talentu

Devadesátá léta dala světu celou řadu skvělých amerických filmů, které byly založeny na příběhu a hereckém talentu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Byly to roky, kdy ještě nevládly v americké kinematografii genderová pravidla, většina filmů se točila pro diváky (nikoliv pro filmové ceny) a herecký talent a poutavý příběh nepřebíjely (až na výjimky) speciální efekty. Žánr sci-fi byl sice oblíbený, ale neovládal filmový průmysl, točily se filmy i pro rodiny i starší generaci.

Dnes podle průzkumů do amerických kin chodí nejvíce mladí lidé ve věku 15 až 17 let. Tvorba pro velké plátno se tak přizpůsobuje divákům této kategorie a samozřejmě trendům směřujícím k posílení herců různých etnik a dalších symbolů současnosti.

Najdete si mezi peckami z devadesátek ten svůj oblíbený film, ke kterému se rádi vracíte?

Vykoupení z věznice Shawshank

Film z roku 1994 si už pár let udržuje na ČSFD pozici nejlépe hodnoceného filmu (hodnotí diváci) a v počtu fanoušků zaostává jen o 900 hlasů za Forrestem Gumpem a udržuje si tak druhé místo v oblíbenosti.

Úspěch filmu stojí na několika osudech vězňů, kteří se musí vyrovnat s dlouhými tresty. A našel se jeden, který se v obávané věznici ocitl opravdu omylem a byl odhodlaný se z ní dostat. Andy Dufresne dostal za vraždu manželky a jejího milence trest dvojnásobného doživotí. Neměl tedy vůbec žádnou šanci se z vězení dostat. Nikdy. Andy vsadil na několik věcí: přizpůsobil se prostředí, našel si práci, která mu dávala určité výhody, a velice pečlivě si začal plánovat svůj útěk. Obrnil se trpělivostí, získal si respekt spoluvězňů a obdiv diváků. Tim Robbins byl v roli stejně dobrý jako jeho herecký kolega Morgan Freeman. Film byl ještě vyšperkovaný dalšími lidskými příběhy, ale hlavně přátelstvím, které je v takovém mikrosvětě tím nejcennějším prostředkem pro přežití.

Pretty Woman

Málokdo přizná, že se na pohádkový příběh holky z ulice, která ke štěstí přišla, ještě dívá. Přesto je film, kterému ani tvůrci nevěřili, už od své premiéry v roce 1990 stále velmi žádaný. Několik herců zvučných jmen roli bohatého obchodníka odmítlo, protože scénář byl jedno velké klišé a méně známá Julia Roberts v roli Vivian nebudila moc důvěru. Nakonec to byla hlavně ona, kdo uchvátil diváky na celém světe. Odzbrojující úsměv a bezprostřednost postavy, která sice padla na dno, ale dokázala svého prince i miliony diváků přesvědčit o tom, že i prostitutka si zaslouží druhou šanci, udělala z béčkového filmu ikonu pohádkového příběhu pro dospělé.

Hotel Beverly Wilshire posloužil sice jen k natáčení exteriérů, ale ještě v roce 2019 dokázal úspěch filmu využít a nabízel zážitkový pobyt „Pretty Woman“ za 1000 dolarů za den. Na zájemce čekalo VIP apartmá s párovou masáží a bublinkovou koupelí, osobní menu připravené šéfkuchařem a konzultace se stylistou a návrhářem. Na nákupy na Rodeo Drive hosty pak odvezla limuzína Mercedes Benz. 

A tušili jste, že film měl být původně temné drama a Vivian měla prodávat drogy? Když došlo ke změně a scénář se upravil na romantickou komedii, Julia Roberts měla být nahrazena tehdejším hollywoodským diblíkem Meg Ryan. Ta ale roli odmítla, a tak zůstala v obsazení Roberts.

Forrest Gump 

Trojici nejúspěšnějších filmů z devadesátek doplnil i příběh z roku 1994. Jak už bylo uvedeno, příběh plný lidskosti má dokonce na ČSFD více fanoušků než nejlépe hodnocený film Vykoupení z věznice Shawshank.

Poněkud jednoduchý chlapec z Alabamy dostal do života od matky pár užitečných rad. Matka nesouhlasila s odborníky a trvala na tom, aby syn chodil do normální školy. Forrest si musel zvyknout na zlomyslné vtípky a kruté žertíky, ale i tak se mu podařilo najít si kamarádku Jenny. Ta mu dala také jednu radu. Měl utíkat, když se blížil problém. A Forrest ji poslechl. Na vysoké se tak stal nejrychlejším hráčem amerického fotbalu. Forrest neměl v plánu se vyhnout armádě a odešel do Vietnamu. Dostal medaili za zachráněné životy, ale také ztratil jediného kamaráda. A znovu hledal kamarádku z dětství.

Tom Hanks si za ztvárnění nevšedního života obyčejného člověka odnesl celou řadu ocenění.

Zdroje článku: